KRAJ EVROPSKE UNIJE: Britanija za Bregzit

0 684

Iako nisu prebrojani svi glasovi na britanskom referendumu gotovo je sigurno da su Britanci doneli odluku o napuštanju Evropske unije.

Brexit-map

BBC i Skaj njuz su već oko 5.00 izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”.

Prema prognozama tih medija, za Bregzit je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Na referendum je izašlo nešto manje od 72 odsto Britanaca, za izlazak se izjasnilo preko 15.000.000, dok je svoju budućnost u EU videlo milion manje.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo poptuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Ubrzo je izjavu dala i liderka škotske SNP Nikola Stardžon, koja je istakla da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji. Naprotiv, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena