Inicijativa da se Čurkinu podigne spomenik u Srebrenici

0 606

Predstavnici Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomen-biste nedavno preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu u Srebrenici.

Vitalij Čurkin
Foto: NSPM

Predstavnici udruženja danas su Skupštini opštine Srebrenica predali zahtev za iznalaženje lokacije na kojoj bi bila postavljena spomen-bista Čurkinu.

Predsednik udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje ove inicijative Čurkinovo zalaganje za istinu i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u UN.

„Čurkin je kao ambasador Rusije, koja je stalni član Saveta UN, doprineo miru i stabilnosti u BiH i svojim angažovanjem doprinosio širenju istine o ratu u BiH i razbijanju zapadnih stereotipa po kojima svu krivicu za rat i stradanja snose Srbi“, istakao je Pavlović.

On je dodao da je stav „Istočne alternative“ da srpski narod u Srebrenici i Republici Srpskoj i na ovaj način treba da oda priznanje i izrazi zahvalnost Rusiji i Čurkinu.

Pavlović očekuje dobijanje saglasnosti u kratkom vremenu da bi bista bila postavljena na Petrovdan, 12. jula, na dan obeležavanja godišnjice velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

„Istočna alternativa“ neće odustati od ovog predloga i podizanja spomen-biste Čurkinu ni po koju cenu, poručio je Pavlović.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena