Изложба „Звук лампаша“ у Бајиној Башти

0 549

Од 16. новембра у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти  отворена je изложба старих радио апарата, лампаша, из колекције Драгана Јовичића из Ужица. Изложба радио апарата носи назив „Звук лампаша“ и наког великог броја гостовања изложбе, по први пут  биће представљено неколико радио апарата који до сада нису били део изложбене поставке, а међу њима су раритетни примерци чак из 1935. године, док је „најмлађи“ лампаш начињен 1965.

model KOSMAJ 49, Nikola Tesla, Beograd, 1949

Свака кућа у Југославији шездесетих година имала је један овакав радио, а данас поново улазе у моду због дизајна и топлог носталгичног звука. Колекционар Драган Јовичић, иначе домар у Народном музеју у Ужицу, већ три године сакупља  старе апарате, рестаурира их,  па сваки од њих ради.

“Сви радио апарати су у функцији. Датирају из периода 1935.-1965. Један од најпопуларнијих код  колекционара радија је чувени Космај 49. То је иначе први српски радио у Електронској индустрији ‘Никола Тесла’ у Београду којој је ‘Филипс’ испоручивао делове. После 66 година ради. Већина радио апарата има средње таласе и у зимском периоду када је простирање средњих таласа знатно боље тад се чује прави звук лампаша”, прича нам Јовичић.

Изложбу ће отворити аутор текста каталога, Катарина Доганџић-Мићуновић, историчар уметности из Ужица, аутор изложбе и власник колекције Драган Јовичић и Јасна Станковић, историчар уметности, кустос галерије Установе „Култура“ у Бајиној Башти.

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена