Za podsticanje rađanja 130 miliona dinara

0 287

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da će opštine u četiri regiona u Srbiji dobiti 130 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte populacione politike.

Javni poziv za pilot projekte za jačanje populacione politike raspisan je 12. maja i traje do 25. maja ove godine, a pravo da učestvuju imaju sve opštine koje ispune dva uslova – da već u svom budžetu imaju predviđena sredstva za mere podrške porodici ili podsticanje rađanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.

Bebe naslovna

„Planirano je da projekti budu pokrenuti u po najmanje jednoj opštini u regionu Vojvodine, Beograda, centralna i zapadna Srbija, jugoistočna Srbija. Ako budu slični uslovi, novac za projekat može deliti i više opština“, rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Ona kaže da će opština koja dobije nepovratna sredstva ta sredstva koristiti u cilju primene pronatalitetnih mera, jačanje porodice, materinstva, usklađivanje rada i roditeljstva, ravnopravnosti roditeljskih funkcija, kako bi bilo što više dece.

Za ovu namenu u budžetu je obezbeđeno 130 miliona dinara za sufinansiranje od 85 odsto ukupnih troškova za predložene mere populacione politike, dok će preostalih 15 odsto finansirati lokalne samouprave.

Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnese prijavu je do 32, 5 miliona dinara po projektu. Sredstva se moraju utrošiti u toku budžetske godine.

Bespovratna sredstva namenjena su sufinansiranju onih mera koje se odnose na podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promocija zdravlja i reproduktivnog zdravlja.

„Opština koja dobije sredstva za projekata i ukoliko investicija da rezultat, biće nam model za pravljenje zakonskih akata koji će obavezati državu da pomaže i druge opštine po sličnom modelu“, pojasnila je Dejanović.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena