Zašto se farbaju jaja za Vaskrs

0 522

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Simbolično značenje ovog običaja je predstava vaskrsenja. Kao što je Hristos razvalio vrata smrti i vaskrsao, tako i pile razbija ljusku jajeta i izlazi u novi život.

Zašto se farbaju jaja kazuje nam legenda o Mariji Magdaleni koja je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo i stigla do cara Tiberija. Car Tiberije nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kad bi jaja u korpi, koju mu je Marija Magdalena donela na dar, promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse!” a sva jaja u korpi su postala crvena.

Druga legenda kazuje da su se stanovnici Jerusalima podsmevali hrišćanima, govoreći da Hristos nije vaskrsao, jer je to toliko nemoguće kao što je nemoguće da kokoške nose šarena jaja. Na dan Vaskrsa su sve kokoške u Jerusalimu snele crvena jaja.

Kažu i da je grlica svila gnezdo ispod krsta na kojem je Gospod razapet. Krv Gospodnja je kapnula na grličina jaja u gnezdu i ona su postala crvena.

Vaskršnja jaja naslovna

Vaskršnja jaja se farbaju uvek na Veliki petak u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. Ona su simbol rađanja. Kada se ljuska slomi, iz njega izlazi novi život. Crvena boja predstavlja nevino prolivenu krv na Golgoti, ali to je i boja radosti i vaskrsenja.

Prvo crveno jaje se čuva do sledećeg Vaskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena