ДОКУМЕНТАРНА ИЗЛОЖБА: „Соња Савић: девојка из града“

0 361

У Бајиној Башти се вечерас од 20 часова отвара документарна изложба посвећена глумици Соњи Савић. Изложба под називом „Соња Савић: девојка из града“ приређује се у организацији  Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачака  и Установе „Култура“ из Бајине Баште.

Соња Савић

Соња Савић (Чачак, 1961 – Београд, 2008) је добитница бројних награда од Ниша до Кана, ауторка експериманталних и алтернативних филмова и видео радова.

Већ на самом почетку своје импресивне глумачке каријере остварила је улоге које ће јој донети велику популарност и култни статус. Кроз њене филмске ликове, реплике су постале узречице у свакодневном говору . Паралелно са радом на филму, по чему је најпознатија, интезивно се бавила видео артом и алтернативним позориштем. Дружила се и стварала аутентична уметничка дела са најистакнутијим именима алтернативне уметничке сцене са простора бивше Југославије.

Бескомпромисна у свом уметничком ангажману, нетолерантна према свему што представља норму, институцију и компромис, после 2000. године, неоправдано је запостављена као глумица. Непристајући на колотечину, окреће се готово искључиво раду на самосталним уметничким пројектима за који културна јавност у Србији није имала разумевања сматрајући је особењаком и „неприлагођеном“. Несхваћена и неприхваћена, умрла је 2008. године оставивши за собом велику и недовршену уметничку заоставштину.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена