Дефинисано подручје Националног парка „Дрина“

0 378

Нацртом закона о Националном парку „Дрина“ дефинисана је површина подручја од 6.315 хектара, просторне границе националног парка, зоне и режими заштите.

Скупштина Републике Српске насловна

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да су наведеним законом дефинисана ограничења, права и обавезе управљача парком, извори финансирања, као и други елементи од значаја за заштићено подручје.

„Национални парк „Дрина“ поседује изузетне природне вредности и то станишта ендемичних и реликтних биљних врста, клисурасто-кањонску долину реке Дрине и њених притока, те изузетан диверзитет флоре који се огледа у присуству око 635 примерака васкуларне флоре“, рекла је Голићева у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско решење.

Она је нагласила да се Национални парк „Дрина“ простире на подручју општне Сребреница, те да је значајан диверзитет фауне за овај национални парк, а посебно животињске врсте мрки медвед, дивокоза и сури орао.

„Изузетној вредности подручја доприноси присуство Панчићеве оморике, која је ендемична и терцијарно реликтна врста“, каже Голићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о Националном парку „Дрина“.

Извор: СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена