Десетогодишњица смрти Слободана Милошевића

1 577

Навршава се десет година од смрти бившег председника Србије и Југославије, хашког оптуженика Слободана Милошевића. Обилазак гроба на десету годишњицу смрти медијима су најавили Покрет социјалиста на челу са лидером странке Александром Вулином и лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Милошевић је умро од инфаркта у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине и злочине против човечности.

Пошто градске и државне власти нису дале дозволу да се Милошевић сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

После вишечасовног опроштаја и говора у Београду и Пожаревцу, сахрана је обављена у сумрак. Сахрани која је протекла без верског обреда, није присуствовао нико од чланова најуже породице, јер, како су навели, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.

Фото: Guliver/ Getty Images/ Michel Porro
Фото: Guliver/ Getty Images/ Michel Porro

Милошевићева супруга Мирјана Марковић напустила је земљу 23. фебруара 2003. године, а син Марко је отишао одмах пошто је Милошевић 5. октобра 2000. године био принуђен да призна пораз на изборима за председника СР Југославије. Обоје живе у Русији, а кћерка Марија у Црној Гори.

Сахрани су присуствовали највиши функционери СПС-а, изузев потоњег председника социјалиста Ивице Дачића, као и тадашњи заменик председника СРС-а Томислав Николић, председник руске Комунистичке партије Генадиј Зјуганов, посланик Думе Сергеј Бабурин и генерал Леонид Ивашов, као и бивши амерички државни тужилац Ремзи Кларк.

Камен-међаш Милошевићеве каријере од којег је почела његова, више од деценије дуга владавина, јесте говор 28. јуна 1989. на Газиместану, на прослави 600 година Косовске битке којој је присуствовало око милион људи.

Убрзо је уследио распад СФРЈ, прво кратки словеначки рат, па два разорна у Хрватској и БиХ, и на крају сукоб на Косову и НАТО бомбардовање СР Југославије.

Био је лидер Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије.

Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

Ухапшен је 1. априла 2001. због злоупотребе службеног положаја, непуних шест месеци пошто је окончана његова владавина.

На основу Уредбе Владе Србије, Милошевић је Трибуналу изручен 28. јуна 2001. године, тачно 12 година после говора на Газиместану.

Суђење Милошевићу у Хагу почело је 12. фебруара 2002. године. Хашки процес против Милошевића, прекидан више пута због његовог лошег здравственог стања, трајао је четири године, а окончан је његовом смрћу у 64. години.

Извор: РТС

1 коментар
  1. patriota каже

    Nas vodja u najtezim vremenima.Slava mu..

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена