Дан победе над фашизмом

0 627

Дан победе над фашизмом и Дан Европе 9. мај биће данас обележени у Србији и широм Европе низом манифестација и одавањем поште жртвама Другог светског рата. Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

Дан победе над фашизмом

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника. Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона. Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Парада у Москви и свечаност „Челик 2017“ у Никинцима

На Црвеном тргу у Москви традиционално одржаће се војна парада поводом Дана победе. На паради учествује око 10.000 војника, 72 авиона и хеликоптера као и више од 114. комада војне технике.

У Никинцима ће бити одржана свечаност „Челик 2017“, на којој ће своју борбену способност приказати специјалци Војске Србије и Полиције Србије, затим борбени авиони и хеликоптери, као и тенкови и оклопна возила. 

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер тог је дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама. Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена