ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА: Српски језик и ћирилица све угроженији

0 604

Данас је међународни Дан матерњег језика који се обележава са циљем промовисања језичке културе и вишејезичности. Срби дочекују овај празник са језиком који је све више угрожен од огромног броја страних речи и ћириличним писмом које поред атака којима је изложено у суседним државама скоро је на издисају и у самој Србији.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Дан матерњег језика

Према проценама, готово свакодневно у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто. Најугроженији су језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, и језици који припадају малим заједницама које нису цивилизоване са становишта западних стандарда и немају институције, сматрају лингвисти.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о свом матерњем језику, о развијању језичке културе, o свом писму и очувању традиције.

Оно што је посебан изазов за Србе је очување националог писма ћирилице које је у самосталној српској држави пред уништењем које су започели окупатори за време аустроугарске окупације у Првом светском рату а наставили злочинци под нацистичком творевином НДХ.

ћирилица

У време кад институције не раде ништа на очувању националног писма искључиво свест појединаца може сачувати и вратити ћирилицу на ниво какав доликује једном народу са великом културом и традицијом. Заштита ћирилице је за српски народ један од највећих цивилизацијских изазова данашњице, употреба ћирилице је наше право а њено очување је обавеза свих нас.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена