ДАНИ УЖАСА И НЕСРЕЋЕ: Холбрук, Солана, НАТО агресија, жртве, малигне болести…

0 275

На данашњи дан 1999. године председник Савезне Републике Југославије, Слободан Милошевић, одбио је захтев да прихвати стране трупе под вођством НАТО на Косову и Метохији, после чега је специјални изасланик САД Ричард Холбрук одмах отпутовао у седиште НАТО у Бриселу. Генерални секретар НАТО Хавијер Солана потом је активирао наредбу о отпочињању ваздушних удара, а влада СРЈ је због претњи војном агресијом прогласила стање непосредне ратне опасности.

Милошевић Хобрук

Уследило је бесомучно бомбардовање СР Југославије од 24. марта до 10. јуна 1999. године током кога је погинуло око 2.500 људи а око 5.000 рањено. Материјална штета начињена НАТО бомбардовањем процењена је у оквирима од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а број жртава бомбардовања наставио је да расте и после агресије. Од завршетка НАТО бомбардовања до 2006. године на територији Србије и Црне Горе је од заосталих и неексплодираних касетних бомби погинуло 6 особа, док је 12 рањено.

Због нелегалног коришћења муниције са осиромашеним уранијумом (од 10 до 15 тона – чије је дејство траје четири милијарде година) од стране НАТО авијације, у Србији је нагло порастао број обелелих од малигних болести. У Србији се до 1999. регистровало између 15.000 и 20.000 нових случајева рака, да би тај број већ 2004. достигао цифру од 30.000 нових болесника.

Према подацима др Грујичића 37.500 новооболелих од карцинома регистровано је само у 2013. години! 2015. године објављено је да је Србија прва земља у Европи по смртности од малигних тумора. Проф. Др Слободан Чикарић, онколог и председник Друштва Србије за борбу против рака, сматра да је пораст броја оболелих и умрлих од рака последица НАТО бомбардовања, током којег је на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума. Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за бомбардовање били су, исценирани случај у Рачку, што се тек касније испоставило, и одбијање захтева да се прихвате стране трупе под вођством НАТО на Косову и Метохији!

Извор: Друштво историчара Ужица

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена