Гради се десет видиковаца у Западној Србији

2 764

Туристичка организација Западне Србије планира изградњу и опремање 10 видиковаца на овом подручју. Средства су добијена путем конкурса при Министарству туризма а на основу достављених пројекта видиковаца од стране локалних туристичких организација.

Први међу њима, по свему судећи биће изграђен у Бајиној Башти јер се почетак радова на овом локалитету очекује већ наредним данима. На управо завршеној јавној набавци за извођача радова изабран је „СЗР Зека“ из Бајине Баште, док је у току поновљени тендер за изградњу и опремање преосталих девет локација у западној Србији

Видиковац Букање - графика
Графички приказ будућег изгледа видиковца Букање

– Видиковци ће бити изграђени у Бајиној Башти, Ужицу, Ивањици, Ариљу, Пожези, Косјерићу, Новој Вароши, Пријепољу, Сјеници и Чајетини – кажу  у Туристичкој организацији Западне Србије.

За изградњу видиковаца Министарство туризма је обезбедило шест милиона динара, а новац ће бити расподељен у зависности од пројеката које су доставиле општине.

Видиковац Букање у општини Бајина Башта се налази на Дебелом Брду и на неки начин представља улазну капију у Подриње из правца Ваљева а на њему свакодневно застаје велики број аутомобила. У општини Бајина Башта ће такође у оквиру овог пројекта бити постављен панормски двоглед на најпознатијем и најлепшем видиковцу у Србији – Бањској стени у Националном парку Тара.На овај начин бројни посетиоци добиће прилику да на нови начин доживе поглед на кањон Дрине и околину са Бањске стене.

Видиковац Велико Забучје у Ужицу налазиће се 10ак километара од центра града одакле ће се видети панорама Ужица, Старог града, Ђетиње. На овој локацији већ постоје сто и клупе а предвиђа се изградња платоа где ће бити постављен телескоп. У плану је такође и уградња камера за видео надзор видиковца.

У Ивањици ће се видиковац налазити четири километра од града поред регионалног пута Ивањица Сјеница, док је у Ариљу планирано постављање на излетишту Клокоч.

Туристи који посете Косјерић ће ради панорамског погледа отићи на Козомор, који је на надморској висини од 993 м, а у Новој Вароши на Вјетренички крш. У Пријепољу су као локацију изабрали врх брда Соколица јер је са ове позиције могуће видети највеће и најлепше планине у Србији – Златар, Златибор, Копаоник.

Планирани видиковац Орловиште у Сјеници, биће лоциран 15-ак километара од центра града, изнад меандара и ледене пећине, а насупрот видиковца Молитва. Са висине 1.150 м видеће се меандри и кањом реке Увац, језеро са својом највећом атракцијом колонијом белоглавих супова, а ради бољег ужитка, биће постављен и телескоп.  Његово постављање планирано је и на видиковцу на локалитету Градина у Пожези.

У Туристичкој организацији Западне Србије кажу да ће видиковци допринети знатном унапређењу туристичке понуде општина у којима ће бити изграђени.

– Има добрих локалитета које треба опремити, а то је препознало и Министарство туризма које је одобрило средства – каже директор ове установе Мирослав Рађен, додајући да су задовољни односом и подршком ресорног министарства, које је одобрило доста средстава за пројекте у овом делу Србије.

Како додаје, у обавези су да радове заврше до краја 2016. године, а поновљени тендер за изградњу и опремање још девет видиковаца отворен је до 16. септембра.

Дрина Инфо

2 коментара
  1. Milan каже

    Mogli su bar da unajme profesionalca da im nacrta vidikovac, ne da nečije opštinsko dete skine s neta neki SketchUp model i napravi printscreen…

  2. MIlan Pametnjakovic каже

    Pre nego sto komentarises nesto pametnjakovicu bar se malo raspitaj ili pogledaj na internetu, bar je sve dostupno sad. Na sajtu regije Zapadna Srbija imas javnu nabavku za sve ove vidikovce pa pogledaj malo te projekte i ne lupaj gluposti!

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена