ГОДИШЊИЦА СМРТИ БОРЦА ЗА СЛОБОДУ: Пре 98 година умро Гаврило Принцип

0 537

На данашњи дан 1918. умро је српски национални борац за слободу Гаврило Принцип, атентатор на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву на Видовдан 1914. Атентат је Бечу послужио као изговор за војну инвазију на Србију, чиме је изазван Први светски рат.

Гаврило Принцип

Принцип се пред полицијом и судом држао херојски и као малолетник осуђен је на 20 година тешке тамнице. Гаврило Принцип био заточен у самици, где је полагано умирао од глади и болести, пребијан систематски, буквално свакодневно. У влажним ћелијама, пуним пацова, на голим даскама обитавали су робијаши у злогласном Терезину.

Нешто, што је пре било сплачина него чорба робијашима је дељено сваки трећи дан, а Гаврило Принцип је добијао храну тек сваки пети дан. Мучен је зверски на разноразне начине, а “специјалитет” затвора било је мучење Гаврила Принципа тако што би га ставили у дрвено буре у које је претхотно било закуцано мноштво великих ексера, па би га котрљали у таквом бурету док би се велики ексери забадали у Гаврилово израњављено младо тело!

Због нехуманих затворских услова, (десна рука му је ампутирана наводно из здравствених разлога) оболео је од туберкулозе и умро је у тамници у граду Терезин у данашњој Чешкој шест месеци пре коначног слома Аустро-Угарске.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена