BAČEVCI NA DRINI: Podizanje spomenika herojima iz Prvog svetskog rata

0 901

Spomenik u BačevcimaBAJINA BAŠTA. Prošlo je dve godine kako se u pitomom podrinjskom mestu Bačevci rodila ideja da se povodom stogodišnjice od Prvog svetskog rata i u cilju obeležavanje velike bitke na Drini podigne spomenik izginulim ratnicima i civilnim žrtvama rata 1912 -1918. godine. Da sve ne ostane samo na ideji pobrinuli su se meštani Strmova, kako je naziv za širi deo ovog mesta, kao i potomci brojnih familija iz Bačevaca koji sada žive širom Srbije i sveta. Osnovano je Zavičajno udruženje  Strmovo – Bačevci koje pored izgradnje spomenika radi i na promociji ovog dela Podrinja a u pripremi je i izdavanje hronike ovog mesta sa obiljem arhivske građe i dokumenata značajnih za istoriju srednjeg Podrinja.

– Od kako je krajem 2013. godine osnovano zavičajno udruženje naši članovi iz cele Srbije aktivno rade na ostvarivanju ciljeva radi kojih smo se i okupili. Imajući u vidu da je od 2014. do 2018. godine u fokusu obeležavanje stogodišnjice od Prvog svetskog rata rad na prikupljanju sredstava i izgradnji spomenika je osnovna delatnost kojoj smo posvećeni. Strmovo je u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine  za slobodu Srbije dalo preko 150 poginulih ratnika što je jedan od najvećih brojeva žrtava u odnosu na ukupan broj stanovnika nekog mesta u Srbiji. U svom prvom nastupanju 18. i 19. avgusta Austrougarska vojska je u ovom kraju izvršila jedan od najvećih zločina u Zapadnoj Srbiji, kada su ubili, obesili, zaklali ili zapalili više od 30 civila na području Strmova. Predviđeno je da spomenik bude trajno sećanje na sve žrtve koje su položile svoje živote u Velikom ratu i istovremeno obeležje i sećanje na slavnu bitku na Drini – kaže Siniša Spasojević, potpredsednik Udruženja.

„Smatramo da je krajnje vreme da se posle 100 godina obeleže ove velike žrtve i stradanja naših predaka i da na dostojan način upišemo sećanje na njih za buduća vremena. Na celoj teritoriji opštine Bajina Bašta veoma je malo obeležja koja su vezana za Prvi svetski rat i ovaj spomenik će svakako biti najznačajniji trag u vremenu kao podsećanje na ova teška i slavna vremena srpske istorije. Za spomenik je određena najatraktivnija lokacija u samom centru mesta, ispred stare seoske škole koja je samo po sebi svojevrstan spomenik. Autor idejnog rešenja, arhitekta Lalicki, uklopio je spomenik u već postojeće spomenike (Spomen ploča izginulim u NOR-u, spomen ploča učitelju Miladinu Kovačeviću, spomen ploča kralja Aleksandru Obrenoviću i spomenik rimskom ratniku uzidan u temelje škole) . Takođe će spomenik predstavljati jedinstvenu celinu sa prelepom bačevačkom crkvom koja je urađena po projektu najvećeg srpskog arhitekte između dva rata Momira Korunovića. “  nastavlja Spasojević.

10540390_1515016142066466_8062889430681934948_n

„U proteklom periodu uspeli smo da dobijemo sve potrebne saglasnosti za postavljanje spomenika i da završimo sve grube građevinske radove. Na seosku slavu, Ilindan, 2014. godine osveštani su temelji spomenika. Sledeća faza koju počinjemo je oblaganje spomenika i upisivanje imena svih hrabro postradalih ratnika i civilnih žrtava za šta smo već potpisali ugovor sa izvođačem radova. U svim ovim poslovima imali smo odličnu saradnju i veliku pomoć od MZ Bačevci, Opštine Bajina Bašta, Hidroelektrane , Nacionalnog parkta Tara ali i mnogih drugih preduzeća i pojedinaca. Ostaju još da se prikupe značajna sredstva da bi se spomenik i spomenička celina u potpunosti završila. Moja lična želja je da se što veći broj potomaka junaka čija će imena biti urezana na spomeniku uključi u ovaj poduhvat i da makar i simboličnom uplatom sredstava u svrhu podizanja spomenika pokažemo poštovanje prema precima“ završava izlaganje Spasojević.

Osveštavanje temelja spomenika na Ilindan 2014.
Osveštavanje temelja spomenika na Ilindan 2014.

Završavanjem spomeničkog kompleksa Podrinje će uz samu Drinsku magistralu dobiti trajno obeležje na jedan od najslavnijih perioda iz istorije Srbije a Bačevci i  ulazak u opštinu Bajina Bašta iz pravca Ljubovije jedan sasvim drugačiji vizuelni identitet. Više informacija o aktivnostima Udruženja i kako da pomognete u podizanju spomenika  izginulim ratnicima i civilnim žrtvama rata 1912 -1918. godine možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena