БАДЊИ ДАН: Припреме за најрадоснији хришћански празник

0 414

Православни верници у Србији данас обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић – празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Васкрсом, представља један од највећих хришћанских празника. Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди”, а отпоздрављају са „Ваистину се роди”.

бадњи дан

Бадњи дан је последњи дан поста, дан када се обавезно припрема посна вечера, а прати га и друга симболика код Срба, сеча бадњака, уношење сламе, бацање ораха, пијукање деце коју предводи домаћица и обилажење у круг просторије у којој се поставља посна вечера.

Код Срба су обичаји за овај дан многобројни и различити. У кућу се уноси бадњак, обично од храстове и церове гране. Њих домаћин одсече у зору да би их увече свечано унео у дом и наложио на огањ. Бадњак се прелива вином и премазује медом. Обичај је да се бадњак предвече пали и у црквеним портама.

Уочи празника под куће се посипао сламом да би се дочарала пећина у Витлејему у којој се, родио Исус Христос, а поставља се и богата, посна вечера.

У црквама широм Србије служиће се повечерја и палиће се бадњаци. Божић је породични празник и слави се у кући. Сматра се да би тог дана сви који су током године били у свађи, требало да се измире и опросте увреде.

Православци месе чесницу и ломе на онолико делова колико има укућана. У чесницу се ставља новчић од сребра или злата који симболизује дар новорођеноме Христу, а верује се да ће онај у чијем комаду буде новчић, наредне године бити срећан.

Сматра се да прва особа која за Божић дође у кућу, полажајник, успешан млади човек који треба да донесе просперитет домаћинству. Срби Божић обележавају од памтивека, а Бадњаком, односно божићним дрветом се у кућу уноси срећа, здравље и напредак. Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена