Акција дoбровољног давања крви у Бајиној Башти

0 909

Служба за трансфузију крви Опште болнице у Ужицу у сарадњи са Црквеном општином Бајина Башта организује акцију добровољног давања крви. Акција ће се организовати у четвртак, 18. маја, у порти цркве Светог великомученика Пантелејмона у Црвици у периоду од 10 до 15 часова.

Dobrovoljno davanje krvi

Подсећамо да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака 3 месеца, а жене свака 4 месеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Сваки давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис.

Цео поступак од доласка даваоца до напуштања службе за давање крви траје око 30 минута, а састоји се од: попуњавања упитника за даваоца, регистрације, одређивања нивоа хемоглобина, лекарског прегледа, давања крви из вене у прегибу лакта и послужења захвалним оброком.

Препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала довољно, да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви.

Добровољно давање крви

ДАВАЊЕ КРВИ ЈЕ КОРИСНО

–    Давање крви је корисно сем за болеснике, који примају трансфузију крви и за даваоце крви јер даје осећај задовољства да је спасен или побољшали квалитет живота најмање једној особи, а најчешће бар 3 и више, јер се из дате јединице крви припреме (одвоје) и еритроцити, плазма и тромбоцити који се као такви могу применити онима којима су потребни.

–   Лекарским прегледом се проверава здравље као и оријентациона крвна слика

–    Костна срж се стимулише да производи нове, младе крвне ћелије.

–    Побољшава се циркулација и смањује ризик од инфаркта миокарда код мушкараца који дају крв 2-3 пута годишње као и код жена у менопаузи

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена