Вејд Јанг победник пете Xross Challenge трке

0 537

Xross Challenge је добио новог шампиона, а то је Вејд Јанг из Јужне Африке, један од најбољих светских хард ендуро возача. Тродневна трка остаће упамћена као најтежа до сада зато што су временске (не)прилике приморале, не само возаче, већ и организаторе да помере своје границе. Највећи утисак је свакако истрајност такмичара који су упркос киши и блату били одлучни у својој намери да савладају препреке, још једном показујући прави дух хард ендура.

Извор: Xross team Фото: Предраг Вучковић
Извор: Xross team Фото: Предраг Вучковић

Пето издање највеће и најтеже Хард Ендуро трке у Србији обележила је киша која је готово непрестано падала два дана. На трци је учествовало више од 130 возача који су дошли из 12 земаља, а возило се у три класе – Pro, Expert i Hobby. Трка је почела Прологом који је по први пут био одржан у Бајиној Башти где је возаче дочекао до сада најизазовнији полигон. Киша је неким возачима била само додатна мотивација, а некима озбиљан проблем јер су проклизавали и заглављивали се између препрека.

Другог дана трке, сурова Тара тестирала је физичку и менталну спремност возача до крајњих граница, али и издржљивост њихових машина. Трка је била толико тешка да је чак и Вејд Јанг упоредио са чувеном Red Bull Romaniacs трком. Мотори су шлајфовали, проклизавали, отрзали се контроли, блато је летело на све стране, а возачи су и последњим атомима снаге покушавали да их обуздају и изборе се са препрекама.

Извор: Xross team Фото: Alex Dmitrović
Извор: Xross team Фото: Alex Dmitrović

Лоши временски услови, какви се на Тари не памте последњих година, приморали су и организаторе да на последњем тркачком дану мењају и скраћују трасу трку због набујалих потока. Иако их је на старт испратила киша, у остатку трке возаче је коначно дочекало сунце, што је значајно утицало на расположење па су иако знојави, блатњави, мокри и уморни, на циљ стизали са осмесима на лицима јер су савладали још један изазов.

Убедљиво најбржи возач сва три дана трке био је Вејд Јанг што је донекле било и очекивано, с обзиром на његово искуство. И њему су константна киша и блато представљали проблем, али га нису зауставили да кроз циљ прође увек први, далеко испред других возача.

– Веома сам срећан због победе на Xross Challenge, ово је моје прво учешће на трци. Била је сјајна трка, киша је учинила све још тежим, мало сам се намучио другог дана. Непосредно пре трке урадио сам клинику са локалним возачима и дефинитивно се види напредак. Хард Ендуро је још увек нов спорт у Србији и мислим да возачи само треба да вежбају и возе што више и да је будућност тог спорта овде осигурана. Организација трке је била супер, стазе су одличне, добро обележене, надам се да ћу се вратити и идуће године – рекао је Јанг.

Извор: Xross team Фото: Богдан Косановић
Извор: Xross team Фото: Богдан Косановић

На другом и трећем месту нашли су се Матија Зец из Хрватске и Миха Шпиндлер из Словеније између којих се током сва три дана водила озбиљна борба. Ипак, Зец који је један од најбољих возача на Балкану успевао је да буде бржи од искусног Шпиндлера.

– Трка је била јако добра била сва три дана, организација је супер. Данас је по мени био најлакши дан, Хтео сам да направим бољи резултат ове године, али први и други дан возио сам без ГПС-а и то ми је било тешко, јер сам се пуно губио по шуми и изгубио доста времена на томе. Данас ми већ и није требао ГПС. Трка је била тежа него прошле године, било је брутално тешко, али на овако великој трци увек научиш нешто ново – рекао је Зец.

Непосредно пре почетка трке Миха Шпиндлер изјавио је како се на Xross Challenge трци осећа као код куће, ово му је било четврто учешће и по четврти пут нашао се на подијуму.

– Ја сам задовољан, имао сам пуно већу конкуренцију па није било лако, али дао сам све од себе и ево на крају ми се све вратило и на трећем месту сам, што ми пуно значи. Ове године сам се пуно борио сам са собом јер сам знао да имам тешке противнике. Траса је  била тежа, а и с обзиром на време и организација је имала пуне руке посла и успели су да направе тако да све буде добро, свака част за све њих – рекао је Шпиндлер.

Xross Challenge 2018 РЕЗУЛТАТИ:

PRO KLASA

Вејд Јанг
Матија Зец
Миха Шпиндлер
EXPERT KLASA

Марко Петелин
Мирјан Рабар
Дино Флоричић
HOBBY KLASA

Северин Сајевец
Зоран Ивановић
Матић Кокот
VETERAN

Матевж Ковач
Недељко Матовић
Самир Несимовић

LADIES

Агниеска Смолинска
Миња Цветановић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена