УЖИЦЕ: Изложба радова Пабла Пикаса у Народном музеју

0 864

Народни музеј Ужице од 11. децембра до 25. јануара биће убележен на мапу најзначајнијих ликовних изложби света. У том периоду у ужичком музеју биће изложени радови Пабла Пикаса из колекције Живе и Лазара-Лаза Вујића из Галерије Местни Трг, Висконти Фајн Арт Љубљана.

pikaso

На изложби која репрезетнује једог од највећих сликара историје а коју је приредио ужички сликар мр Александар Димитријевић, биће изложено 46 графичких радова Пабла Пикаса.Пабло Пикасо је у току свог изузетно продуктивног стваралаштва створио и један од најобимнијих графичких опуса XX века. Изложба у Народном музеју Ужице ће представити штампе цртежа, литографије и гравуре настале између 1932. и 1969. године. У жижи збирке налазе се оригиналне графике, сврстане у три мапе – „Пикасови Цртежи – Пол Елијар“ (1952), „Фауна и Флора са Антиба“ (1960), и „Дупла флаута“ (1967), које представљају данас већ прилично ретко виђене Пикасове радове.

Пикасови радови, који, речима Живе Шкодлар Вујић „још увек увесељавају људско око и зраче енергијом животне радости“, а који се сврставају у онај непроцењиви део светске баштине, овом изложбом чине да и ужичка публика постане део привилегованог света уметности који се углавном одвија у великим центрима.

У склопу изложбе, по идеји приређивача изложбе Александра Димитријевића и институција Народног музеја Ужице и Градског културног центра биће организована хуманитарна акција у оквиру које ће се продајом каталога изложбе Пабла Пикаса по цени од 300 динара и куповином улазница за програм ди-џеј вече са Срђаном Тодоровићем и Урошом Ђурићем 10. децембра у Гкц по цени од 200 динара цео приход донирати Удружењу МНРО „Анђели“ из Ужица.

Текст: М. Николић

Извор: pasaz.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена