БАЈИНА БАШТА: 20 нових стабала у главној улици

1 563

Урбане зелене површине представљају специфичан живи „грађевински материјал“ у склопу физичке структуре града. Оне мењају свој облик и полихромију зависно од годишњих доба, па се због тога мења и изглед осталих  елемената физичке структуре града у чијем формирању учествују.

Не треба посебно истицати огроман еколошки значај које зеленило има у градском језгру. Дрвеће са широком крошњом и жбуње посађено дуж тротоара побољшавају микроклиму улице а травњаци упијају велику количину прашине из ваздуха. Правилно негован травњак лучи доста фитоцида који имају антибактеријско дејство. У складу са овим сазнањима и далеко ширим, радници ЈКП „12. септембар“ из Бајине Баште поред редовног одржавања јавних зелених површина, одржавања травњака у блоковима, путних праваца и градског гробља, овог пролећа су кренули у унапређивање већ постојећих зелених површина. У главној улици градића у Подрињу, улици Кнеза Милана Обреновића посађено је 20 нових стабала (кугласти багрем, кугласта каталпа и кишобранасти ситнолисни брест). Предвиђено је да се у склопу посађених стабала формира композиција са нижим биљкама и сезонским цвећем, тако да ће се свакако ниво буке и прашине који допире до суседних станова у наредним годинама изузетно умањити. – каже за Дрина Инфо Олгица Петровић руководилац сектора чистоће и зеленила у ЈКП „12. септембар“.

У наредном периоду је планирано отварање нових дрворедних појасева у потезу ка Дому здравља и у потезу ка Основној школи „Свети Сава“. – наглашава госпођа Петровић.

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Ženske cipele каже

    Odlična akcija. Bilo bi dobro da sadimo što više drveža.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена