Тесла Дани у Бајиној Башти

0 382

Током читавог овог месеца биће широм Србије прослављан Теслин рођендан – 10. јул, али и 160 година од рођења Ђорђа Станојевића, научника за кога се каже да је осветлио Србију.

Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која у Србији обухвата Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. Једна од ових десет мини хидроелктрана је и МХЕ „Врело“ на истоименој речици у Перућцу у Бајиној Башти.

Као и сваке године, Спортско туристички центар Бајина Башта позива на бесплатни обилазак мале хидроелектране Врело, Хидроелектране Бајина Башта и Реверзибилне хидроелектране Бајина Башта.

Фото: Промо
Фото: Промо

„СТЦ „Бајина Башта“ од почетка учествује у манифестацији посвећеној једном од највећих српских научника па је ово пета година да обележавамо Тесла Дане у Бајиној Башти. У сарадњи са Огранком „Дринско-Лимских“ хидроелектрана свим заинтересованим туристима и Бајинобаштанима је 10. јула омогућена бесплатна посета мини хидроелектрани „Врело“, ХЕ „Бајина Башта“ и РХЕ „Бајина Башта“. Обилазак воде стручна лица из „Дринско-Лимских“ хидроелектрана па је ово одлична прилика за упознавање веома значајног дела српске Електропривреде у виду три бајинобаштанске хидроелектране. Осим тога МХЕ „Врело“ је за јавност отворена само овом приликом, а део је културне руте Путевима Тесле кроз Србију. Нажалост мали број наших суграђана зна за ову, пре свега у светлу историје електрификације, веома битну хидроелектрану па су Тесла дани добра прилика да се то промени“  – каже Синиша Спасојевић из Спортско-туристичког центра „Бајина Башта“

Посета хидроелектранама је бесплатна и организује се у понедељак 10. јула. Заинтересовани за посету треба да се пријаве у Туристички инфо центар Бајина Башта до понедељка  9. јула. Обезбеђен је превоз за све учеснике обиласка а полазак је у 10 часова из Туристичког инфо центра. Посетиоци ће имати прилику да прошетају поред реке Врело и уз објашњења стручног водича посете локалитет Мраморје који се налази на Унесковој листи светске културне баштине. Трајање обиласка је око два сата. За више информација можете посетити ТИЦ Бајина Башта или их контактирати на 031/866-903.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена