„Сат за нашу планету“ и у западној Србији

0 371

У суботу 24. марта у Србији ће се по десети пут одржати акција “Сат за нашу планету” симболичним гашењем светла од 20:30-21:30. WWF одржавањем ове акције жели да укаже на последице климатских промена, али и моћ појединца да допринесе њиховом ублажавању.

Акцију “Сат за нашу планету”, у свету познату као Earth Hour, до сада је на глобалном нивоу подржало преко 7000 градова из 178 земаља. Међу њима су и 91 град и општина у Србији. Организатори очекује да ће јубиларна десета акција “Сат за нашу планету 2018” да уједини још већи број градова, институција, организација, компанија и појединаца.

WWФF позива све градове и општине да се укључе у ову акцију тако што ће у суботу, 24. марта, од 20:30 до 21:30 искључити јавну и декоративну расвету која осветљава главне знаменитости града или тргове. Један сат који проводимо у мраку подсетник је да морамо осигурати одрживу будућност наше планете.

Акција “Сат за нашу планету” настала је 2007. године у Сиднеју, када је 2,2 милиона људи и више од 2000 компанија угасило светла на сат времена како би дали свој глас против климатских промена. Само годину дана касније акција је постала глобални покрет са више од 50 милиона људи из 35 земаља који су се придружили акцији.

Фото: Промо
Фото: Промо

На списку градова и општина који су се ове године укључили у акцију „Сат за нашу планету“ из западне Србије засад се налазе Ариље, Бајина Башта, Чајетина, Чачак и Ужице.

У Ариљу ће бити искључена јавна расвета у више улица као и расвета на општинском путу ка излетишту Клокоч а и погон ЕПС-а у Ариљу се укључио у акцију.

Бајина Башта ће искључити расвету на згради Општинске управе као и у Туристичком информативном центру и сувенирници. Туристички инфо центар ће у сарадњи са удружењем Биос Бајина Башта поред симболичног искључења светла на сат времена промовисати и значај акцију током ове седмице.

У Чајетини су се у обележавање акције укључили Општинска управа, Туристичка организација Златибор и Библиотека Чајетина а расвета ће за време трајања акције бити искључена на тргу на Злaтибору.

У Чачку ће бити искључена расвета на градском тргу и зони ужег центра, згради Градске управе и Дому културе док ће у Ужицу бити искључени рефлектори на стaром граду  и декоративна расвета на Градској кући.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена