Саопштење ЈКП „12. септембар“ у вези пилот компостане у Бесеровини

0 906

Преносимо вам саопштење ЈКП „12. септембар“ Бајина Башта у вези пилот компостане у Бесеровини.

Желимо да упознамо грађане Бајине Баште а посебно мештане Месне Заједнице Бесеровина са одлагањем зеленог отпада на парцели број 187/1 КО Зауглине. Наиме, ЈКП 12. Септембар Бајина Башта спроводи ЕУ пројекат „Improving Solid Waste Management in Urban and Rural Areas of Bajina Basta, Visegrad and Han Pijesak municipalities“ којим жели да поспеши и унапреди процес селекције отпада у градским и сеоским срединама. Један од елемената пројекта је и одвајање зеленог отпада и његово одлагање на предвиђена места, то јест планирање и пројектовање будуће градске компостане.

Тренутно спроводимо пилот пројекат којим би у сарадњи са Пољопривредним факултетом у Чачку обезбедили параметре и извршили анализе биомасе из зеленог отпада и израдили Елаборат који би био основа за пројектовање будуће градске компостане.
Наведена парцела је у приватном власништву и девастирана је ископом шљунка. ЈКП „12. Септембар“ је на основу Уговора о једногодишњем закупу за потребе мерења процеса разлагања биомасе и претварања у органски хумус покренуло процес одвожења биомасе на дату парцелу. За ову активност смо добили и Мишљења о утицају на животну средину и тренутно прикупљамо и довозимо искључиво зелени отпад прикупљен са јавних градских површина.

Због забринутости јавности обавештавамо вас да ће предметна парцела у наредних 15 дана бити ограђена како неовлашћена лица не би могла да довозе било какав други отпад, а да ће након истека шест месеци потребних за мерење и израду елабората ова парцела бити санирана и враћена у првобитно стање. Такође, оно што је видљиво да поред зеленог отпада је на парцели присутан и пет и најлонски џак је начин на који се врши тачна процена, коју количину и колики проценат зеленог отпада из домаћинства грађани стављају у контејнере.

Због забринутих грађана желимо да кажемо да било какво даље одлагање било које врсте није планирано на овом простору.
Још једном да истакнемо да ће до краја лета бити завшено мерење од стране Пољопривредног факултета у Чачку и да ће након тога престати све активности на овој парцели.

Наша тежња је да први у Србији почнемо са процесом компостирања зеленог отпада и у овај процес ћемо укључити све заинтересоване грађане Бајине Баште у наредном периоду поделом бесплатних компостера како би могли да праве хумус на месту настанка зеленог отпада. Овај процес ће заштити нашу животну средину и смањиће количине отпада у нашој Општини а тиме и наше трошкове.

Чувајмо животну средину

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена