Од 1. до 4. јула уживајте OFFLINE на 8. БАШТА ФЕСТУ

0 351

Након године у којој смо свој живот и све његове лепоте пребацили у онлајн форму, време је да се вратимо стварима које су ипак непоновљиве када их радимо колективно. У жељи да се подсетимо лепоте заједничког гледања филмова, под отвореним небом на великом платну, стиже осмо издање интернационалног фестивала кратког играног филма Башта Феста, који се према традицији одржава првог викенда у јулу у Бајиној Башти.

Јован Јелисавчић, директор и Маја Шуша, селекторка и уметничка директорка Башта Феста, фото Марија Радисављевић

Овогодишњи слоган фестивала је OFFLINE. Организатори фестивала позивају све филмске љубитеље да искључе своје телефоне и компјутере и да уживају у дружењу у једном од најлепших делова наше земље у Бајиној Башти, на планини Тари и језерима Заовине и Перућац.

С обзиром да се прошлогодишњи фестивал одржао у измењеном, ревијалном формату, пред селекторком Мајом Шушом, био је тежак задатак одабира селекције од преко 1200 пријављених филмова из претходне две године. Традиција се наставља и у другим сегментима фестивала, па ће тако и ове године Башта Фест отворити млади глумац или глумица, који је обележио/ла претходну годину, док ће фестивал затворити дебитантски дугометражни филм домаћег редитеља.

Поред такмичарског програма одржаће се радионица за младе филмске ствараоце Bašta Pitch, а пријаве су отворене до 5. јуна.

Претходна година, натерала нас је да радимо на идејама за унапређење света око нас. С обзиром на све лошије еколошке услове у којима живимо, тим Башта Феста решио је да од ове године, фестивал активније и гласније говори и ради на очувању и заштити животне средине. За почетак, неће штампати промотивне материјале, а током фестивала на свим локацијама биће могуће рециклирати настали отпад.

Пре само осам година Башта Фест био је ентузијастична идеја, која је за циљ имала допринос културном животу малог града у Србији. Данас је овај фестивал један од најбољих примера децентрализације културе у нашој земљи, а циљ да у Бајину Башту стигне најквалитетнији филмски програм младих аутора није промењен, али се сваким издањем фестивала надограђује.

Запратите Башта Фест Instagram и Facebook, како би остали у току са новостима око програма и претфестивалских активности, а онда смо од 1. до 4. јула OFFLINЕ у Бајиној Башти!

 

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена