Малинари и даље у штрајку, блокада пута настављена! Недимовић нема решење?

0 484

Пријепоље – Малинари не попуштају. Незадовољни најављеном откупном ценом и даље штрајкују.

Малинари већ трећи дан под ведрим небом се боре за своја права, фото: Глас западне Србије
Малинари већ трећи дан под ведрим небом се боре за своја права Фото: Глас западне Србије

Потпуно су блокирали магистрални пут кроз Србију ка Црној Гори. Саобраћај је обустављен и направљене су огромне колоне, на лицима и камионџија који сатима чекају да наставе пут огромно незадовољство, али малинари не намеравају да одустани од својих захтева. Председница Удружења пољопривредних произвођача из Ужица, Слађана Станковић, у изјави за Глас западне Србије истакла је озбиљност целе ситуације.

“Наставаљамо са блокадама све док не добијемо одговоре од надлежних. Ми смо прошле године имали страховито пуно толеранције, провели смо много времена по свим министарствима у договорима, али ништа није уродило плодом. Кључан одговор очекујемо од министарства трговине, желимо да се стане на пут овом монополу који влада при откупу малине, да се забрани увоз док се наша малина не откупи, да се организује састанак са хладњачарима и очекујемо да се они коначно уразуме, да мало смање апетите, како би и пољоприврдни произвођачи имали корист од свог рада. Тражимо и да се премијерка изјасни јасно о нашем проблему, како би видели да ли малинарство има будућност у Србији, ако нема да размислимо онда како наше породице да спасимо пропасти”, рекла је Слађана Станковић.

Пут ка Црној Гори у блокади Фото: Глас западне Србије
Пут ка Црној Гори у блокади Фото: Глас западне Србије

Са друге стране, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је поводом протеста малинара у Пријепољу изјавио да држава не може да учини ништа када је у питању цена малине.

„Они траже цену, а на то држава не може да утиче. Не знам до када ће трајати блокада, то зависи од њих. Испуњено је оно што су тражили раније, а то је формирање Националног савета за малину, као и да се реши проблем са ђубривом. То је све решено, а код цене држава не може ништа“, изјавио је Недимовић за дневни лист „Ало“ .

Међутим, поред проблема са ниском ценом, малинари изгледа да имају проблем и између себе, јер не наступају јединствено на протесту у Пријепољу. Слађана Станковић каже да учесници протеста немају подршку Асоцијације малинара Србије, чији председник Добривоје Радовић за Глас западне Србије истич да пољопривредници имају подршку, али Слађана Станковић не.

“Нас нико није звао ни из Пријепоља, ни из министарстав кад су у питању било кави састанци. Пољопривредни произвођали боре се за своја права и то подржавамо. Али не можемо подржати њихову председницу Слађану Станковић, која је јавно тражила да се ми похапсимо. Сматрам да је ова њена борба више обојена личним, али и политичким интересима него спашавњем егзистенције малинара. Ми као Асоцијација малинара имамо своје захтеве и борићемо се за њих, па ако буде било потребе организоваћемо протесте у Ариљу или Ивањици, али у Пријепоље нећемо ићи”, нагласио је Радовић

Извор: Глас западне Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена