Бајина Башта обележила Дан победе над фашизмом

1 598

Дан победе над фашизмом се више година обележава у школама у Бајиној Башти, а по први пут ове године обележен је и изван школских установа дељењем Георгијевских ленти у Туристичком инфо центру. Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. 9. маја 1945. године (по московском времену) совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

59932689_442872436480356_3672634154081583104_n

„Дану победе смо, као и претходне године, посветили предавање у ОШ „Свети Сава“. Остварена је корелација предмета историја и руски језик, повезана знања из различитих дисциплина и ваннаставног искуства ученика. Ученици су погледали презентације на тему Другог светског рата из аспекта Русије, а затим и Србије, које су праћене предавањем професора историје, Родољуба Арсенијевића. Ученици су били веома заинтересовани и постављали доста питања. Предавање је имало велики значај имајући у виду да ученицима седмог разреда предстоји екскурзија у Ниш, где ће поред осталог посетити и логор Црвени крст.“ – каже за Дрина Инфо Олгица Филиповић, професорка руског језика у ОШ „Свети Сава“.

У гимназији „Јосиф Панчић“ одржан је огледни час посвећен Дану Победе, 9-ом мају. Ученици су на часу руског језика код професорке Невене Алексић приказали градиво које су припремили за ову прилику. Часу су присуствовали и директор Јован Ђурић, педагог Рада Тадић, професорка руског језика Олгица Филиповић и професорка енглеског језика Тамара Панић. Сви важни догађаји Отаџбинског рата и Дана Победе су приказани кроз интервју наших Бајинобаштана руског порекла, монологе ученика, рецитације и приказ презентације на ове теме. Час је подстакао присутне на дискусију о значају ових историјских догађаја. На крају је завршен вокалним извођењем песме „Каћуша“.

По први пут у Бајиној Башти је и изван школа било организовано обележавање Дана победе над фашизмом. У Туристичком информативном центру Бајина Башта дељене су Георгијевске ленте, најпрепознатљивији симбол победе над фашизмом, обележје храбрости, витештва, врлине и победе. Уз ленту посетиоци су добијали и флајер са објашњењем симболике ленте и значаја Дана победе над фашизмом. Како каже Синиша Спасојевић испред ТИЦ Бајина Башта, ова акција је спроведена на предлог преофесорке Олгице Филиповић, изазвала је доста интересовања од стране Бајинобаштана и постаће традиционални део обележавања Дана победе. ТИЦ Бајина Башта већ годинама пригодним акцијама обележава најзначајније датуме из српске историје, а 9. мај ће убудуће бити још један датум коме ће се посвећивати одређене активности и програм у оквиру инфо центра.

Бројни Бајинобаштани су на овај начин по први пут имали прилику да ове лента носи на грудима, а посебно су се деца интересовала за овај симбол борбе над фашизмом. Иначе настанак Георгијевске ленте доводи се у везу са 26. новембром 1769. године. На тај дан, царица Катарина Велика установила је орден Светог Великомученика Георгија Победоносца и одредила боје ордена — црну и наранџасту.

1 коментар
  1. Mica каже

    Super! Edukovati mlade o proslosti kako bi imali sto bolju buducnost. Bravo!

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена