АНДРИЋГРАД: Кустурица мора да плати ПДВ од 600 000 евра

0 412

Фирма „Андрићград“, која је у већинском власништву Емира Кустурице, мора да плати више од 600 хиљада евра (1,2 милиона КМ) пореза на додатну вредност, јер је утврђено да су зграде у Андрићграду поред Вишеграда изграђене без грађевинске дозволе, објавио је бањалучки портал CAPITAL.ba.

emir-kusturica-andricgrad-740x380

Како се наводи, инспектори Управе за индиректно опорезивање у последњој контроли открили су да је фирма „Андрићград“ неосновано приказивала одбитак улазног ПДВ-а за изградњу Андрићграда, што није могла урадити, јер за изграђене објекте није имала потребну документацију, попут грађевинске дозволе.

CAPITAL.ba. је навео да је УИО данас покренула поступак принудне наплате, блокирала жиро-рачуне, проверава сву покретну и непокретну имовину предузећа, те да је већ издала решење за забрану отуђења возила у власништву „Андрићграда“.

Фирма „Андрићград“ се налази и на 77 месту листе највећих дужника ПДВ-а с дугом који данас износи више од 1,2 марака. Износ дуга се сваког дана мења због обрачуна затезних камата.

Како се наводи, „Андрићград“ тренутно има главни дуг од 1.068.369,55 КМ и затезне камате од 187.152 марака, навео је CAPITAL.ba.

„Дуг је утврђен у контроли која је обухватала контролни период од децембра 2012. до децембра 2014. године. Највећим делом дуг се односи на оспорено право на одбитак улазног ПДВ-а из разлога непостојања грађевинских дозвола за изградњу објеката“, потврдио је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

andricgrad-trg

„Андрићград“, како се наводи у тексту, тренутно има шест активних рачуна код комерцијалних банака, а у току су провере о висини средстава која би могла бити одузета ради намирења дуга по основу ПДВ-а.

Такође, свим надлежним институцијама су прослеђени захтеви за проверу покретне и непокретне имовине.

Ковачевић је додао да оног тренутка када „Андрићград“ прибави неопходне грађевинске дозволе створиће се законски основ да највећи део овог дуга више не постоји, односно да мора платити само дуг у износу од 150 хиљада марака.

Неспоран дуг од 150 хиљада ПДВ „Андрићград“ мора да плати у сваком случају, јер је у контроли утврђено да је два пута извршен одбитак улазног ПДВ-а по истим фактурама.

Индикативно је, наводи се, да је ово већ трећи пут како инспектори УИО утврђују фирми „Андрићград“ исти пропуст са неплаћеним ПДВ-ом, што Кустурица очито игнорише.

Влада РС, општина Вишеград и остале институције РС су у изградњу Андрићграда уложиле неколико десетина марака.

На трошење средстава за Андрићград упозоравала је и Главна служба за ревизију РС.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена