ТРАНСПАРЕНТНОСТ ЛОКАЛНИХ САМУПРАВА: Ужице и Прибој у врху, Бајина Башта при дну

По индексу транспарентности локалних самоуправа општина Бајина Башта се налази испод републичког просека. Од 170 локалних самоуправа у Србији, колико је у свом истраживању у овој години обухватила организација Транспарентност Србија Бајина Башта је на 104 месту. Што се тиче општина из Златиборског округа иза Бајине Баште су само општине Сјеница и Косјерић док су у врху ове листе град Ужице и општина Прибој.

Општине и градови у Србији су рангиране на основу критеријума транспарентности одређених путем чак 95 индикатора, који су сврстани у 8 категорија – „Скупштина и Веће“, „Буџет“, „Општина и грађани“, „Слободан приступ информацијама“, „Информатор о раду“, „Јавна предузећа и установе“, „Јавне набавке“ и „Остали“, индекси су могли ићи од 0 до максималних 100 бодова,а у пракси је то било од 12 до 67 индексних поена.

Бајина Башта је са 34 бода на 104 месту. Прва је општина Пландиште са 67 бодова, друго и треће мето деле Параћин и Нови Пазар са бодом мање, следе Велико Градиште и Ужице, на петом месту, а поред града на Ђетињи, Прибој је набоље рангирана општина у Златиборском округу, јер су иза Прибоја Нова Варош на 45. месту, Чајетина на 54, Пожега на 69, Ариље на 76. месту, Пријепоље на 87, Бајина Башта је 104, Сјеница на 105, а Косјерић на 120. месту.

Оцене за општину Бајина Башта у свих 95 индикатора транспарентности можете погледати овде.

Бајина БаштаЗлатиборски округлокалне самоуправетранспарентност
Comments (1)
Add Comment
  • Ana

    Imajuci u vidu ko je predsednik opstine ovo je potvrda nesposobnosti zapravo manipulacije u svoju korist i zarad svijih interesa. Nepismen i neobrazovan covek vodi opstinu sa toliko prirodnih bogastava koje mogu da se iskoriste….Unistili su opstinu! Prava ljudi su na najnizem egzistencionom nivou. Ne znam zasto se vise trpi!