Народни музеј посетило сто хиљада посетилаца

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, дочекали су данас у атријуму Народног музеја стохиљадитог посетиоца те установе.

Фото: Дрина Инфо

Министар је Николи Вукићу, студенту грађевине из Новог Сада, уручио 12 томова „Историје цивилизације“ Вила Дјуранта у издању Народне књиге и Војноиздавачког завода, а од Народног музеја добио је сувенире као и књигу „Светлост у мраку Првог светског рата – Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији“ Љубице Миљковић.

“Велико је изненађење. Први пут сам у Народном музеју. Обилазио сам многе музеје по свету и надао сам се да ћемо нешто слично видети и у Србији“, рекао је Вукић.

Министар Вукосављевић је рекао да није очекивао да за три и по месеца од отварања реконструисаног Народног музеја на Видовдан, он добије стохиљадитог посетиоца, што само говори да су културне потребе нашег друштва велике и да наш народ има потребу и жељу да посећује установе културе.

„Мислим да ће људи похрлити ка квалитетним садржајима, и нису тачне претпоставке да смо постали друштво баналности, ка чему се нажалост иде. Сто хиљада посетилаца у Народном музеју показује да ће људи похрлити када им се нуде квалитетни садржаји и то је врло добра вест”, рекао је Вукосављевић.

Директорка Борић Брешковић истакла је да Народни музеј посећују све генерације, а да су од септембра нарочито присутне организоване посете ученика основних и средњих школа.

Министар је указао на важан сегмент образовања и стварања публике.

„Деца долазе у узрасту када можда не могу да схвате капацитете и досеге уметности у њеној целини, али се навикавају на амбијент музеја, ред, распоред, полако стичу представе и слике о естетици, бојама, вајарству, археологији и то неговање публике је најважнији сегмент културне политике не само Народног музеја, него и друштва“, рекао је министар.

Архитекта у пензији из Београда Бисерка Талић, као сто хиљада и први посетилац, добила је монографију „Културно благо Србије у 1.000 слика“, у издању „Вулкана“.

Извор: Министарство културе

БеоградВладан ВукосављевићНародни музеј
Comments (0)
Add Comment