УЖИЦЕ: Рибу у Ђетињи отровао титан-диоксид

0 656

Tитан-диоксид узрок је помора рибе у Ђетињи и промене боје реке пре 10 дана, саопштио је Завод за јавно здравље Ужице, који је испитао узете узорке.

„Титан-диоксид представља бели пигмент, односно адитив који се користи у производњи свих врста боја, намаза и лакова односно у производњи грађевинских материјала такве врсте. То недвосмислено говори да је дошло до изливања одређених врста боја односно таквих материјала који у себи садрже ову супстанцу”, рекла је новинарима чланица Градског већа Дуња Ђенић.

Загађена Ђетиња Фото: Милош Цветковић
Загађена Ђетиња Фото: Милош Цветковић

Она је додала да свако нарушавање природних система доводи до одређених последица које за собом носе и помор рибе, а свако ванзаконско изливање недозвољених концентрација и материја у отворене водотокове може довести до поремећаја статуса животне средине, односно до угрожавања флоре и фауне која се у њој налази.

Републички еколошки инспектор је наложио Министарству унутрашњих послова да поднесе кривичну пријаву против НН лица за кривично дело загађења животне средине.

„За то кривично дело је по кривичном законику Републике Србије предвиђена законска казна и до пет година затвора. То у пракси значи да ће сада инспекцијске службе МУП – а у координацији са нашим службама, на првом месту са комуналном полицијом покренути опсежну истрагу и надамо се, врло скоро идентификовати појединце или институције које су довеле до овога што се десило”, казао је Немања Нешић заменик градоначелника Ужица, преноси Танјуг.

Он тврди да неће бити недодирљивих и заштићених као и да ће руководство града Ужица искористити све законом предвиђене могућности да се обрачуна са свима онима који загађују животну средину.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена