ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: Топлана на биомасу, ребаланс и проблеми у спорту

9 982

bajina_basta_grbУ петак, 28. октобра, одржана је четврта седница Општинског већа Бајине Баште. Исцрпни разговор водио се око изградње топлане на биомасу. Чланови већа једногласно су изгласали Одлуку о дугорочном задуживању општине Бајина Башта, како би се изградила поменута топлана. Председника општине питали смо да ли мисли да ли је то добра одлука, ако знамо да је све више корисника  услуге грејања који се искључују, на шта је он одговорио да биомасе на територији наше општине има и више него што је довољно. Студија је показала 25.000 тона, што је три пута више него што је потребно за топлану чији је капацитет  10 мегавата.

Што се тиче искључивања корисника са топловодне  мреже, проблем је настао још прошле године где је закон наложио да се грејање наплаћује по утрошку, тако да је то направило додатан проблем у зградама које нису изоловане, а додатни трошак створио варијабилни и фиксни део који се пренео на  грађане  који су се искључили са топловодне мреже ранијих година. Према последњој евиденцији, на адресу ББ Терма стигло је шездесет четири захтева за искључење. Како је рекао председник Филиповић, од тог броја само неколико корисника централног грејања, не прецизирајући тачан број се искључио, док су остали одустали од искључења.

Сматрајући да је усвојена одлука о дугорочном задуживању општине последица другог ребаланса буџета, који је такође усвојен на данашњој седници, добили смо негативан одговор, уз образложење да је други ребаланс буџета општине уследио због Дирекције за изградњу, односно предузећа које је радило на  санирању последица насталих услед  елементарних непогода које су погодиле нашу општине с пролећа, а што је довело до оштећења путне инфраструктуре која до данас  није санирана, објашњава председник Филиповић. Он додаје  да су се челни људи Општине сложили да буџет  Дирекције, односно буџет локалне самоуправе, даље санирање последица од елементарних непогода не би могао да трпи , те се стало са санацијом како би пробали да санирају постојеће дуговање, имајући у виду да Дирекција мора да пређе на тржишно пословање од  1. децембра ове године. Као главни разлог за ребаланс  Филиповић је  навео  четрдесет два  милиона на позицији Дирекције, како би новац искористили за санирање дугова насталих услед радова на санацији инфраструктуре уништене елементарним непогодама. На наше питање, шта је по његовом мишљењу у Дирекцији већи проблем, постојећи дуг Дирекције или прерасподела радника, нисмо добили конкретан одговор, осим да је данас усвојена иницијатива Надзорног одбора Дирекције да се иде у реорганизацију предузећа.

Такође, предмет расправе данашње седнице Већа  био је предлог Управног одбора Спортског савеза Бајина Башта за прерасподелу буџетских средстава намењених спорту. Према речима председника Филиповића, када је спорт у Бајиној Башти у питању ситуација је хаотична. По његовом мишљењу прерасподела средстава спортским клубовима је нереална и сматра да није добра, тако да ће у наредној години имати у виду шта прописује нови Закон о спорту, те се нада гашењу  појединих спортских клубова.

Дрина Инфо

9 коментара
  1. Sportista каже

    U sportu u BB se sve vrti oko para, kolkoce ko da dobije. Sad je najveci problem kako da se u Slogu da 6-7 miliona, da bi fudbalercici primali platicu da imaju za kafanu i kladionicu… To sad boli predsednika jer tu ima dosta stranackih aktivista… A lepe pare se properu kroz Slogu…

    1. Šiklfi каже

      Neverovatna je činjenica da predsednik opštine izjavu „da se nada gašenju pojedinih sportskih klubova“!
      unesto da se deca i mladi više bave sportom, on bi da gasi klubove, koje je prethodno finansijski uništio i ojadio vaš zarad te Sloge koja nikada ništa nije postigla. Nesposoban i nestručan kadar vodi Bajinu Baštu, sramota me je gde živim!

      1. Nikol каже

        Mali i sitan mozak moze da se nada gasenju. Najbolje da deca budu na ulici!

  2. Radomir Savic каже

    Smatram da bi ostvareni rezultati bili osnovno merilo za raspodelu sredstava,broj osvojenih medalja na svim nivoima takmicenja,glupo je davati novac onima koji nemaju rezultate.

    1. 92 каже

      Apsolutno se slazem sa svakom recju. Rezultati pa onda novac! Ali onda nema muljanja I pranja novca preko Sloge. No, dolazi I time kraj, istrazni organi su poceli da rade na slucaju.

    2. Nikol каже

      Nije bas tako. Karatisti su najuspesniji jer prave sami sebi takmicenja. Nema saveza ni kriterijuma. Broj dece, broj skolovanih trenera, kvalitet rada, pa tek onda uspesi! Bolje da se 5000 dece bavi sportom, nego da imamo 4 medalje na kupu Ovcinje!

  3. Србо каже

    Топлана на биомасу је пропаст за општину. Кога ће загревати са 10 MW инсталисане снаге? Испаде да је енергент малте не бесплатан, само га треба „покупити“, а и има га у изобиљу. Боље да наовац употребе за санацију топловода, ту су главни губици топлана, а не у лошој изолацији зграда, слепо се верује директору топлане који се толико излупетао
    да је то жалосно и тужно, али ништа нису бољи ни они у општинском већу …

    1. Вељо каже

      Па господине Србо, пошто упорно коментаришете топлану и њеног директора, да је неписмен, да лупета, и сл. треба да знате неке ствари а не да бесомучно критикујете и лечите личне фрустрације. Ради се о машинском инжињеру са 14 година радног стажа на руководећим позицијама од чега 12 година на функцији директора ОДП, АД, и ЈП. Ви некога оцењујете са неписмен а не знате правилно називе месеци. Ви критикујете директора и топлану а до 2011 године нисте плаћали грејање. Од 2011 па до данас тужени сте 5 пута за не плаћање услуге грејања. И мислили сте да ће Вам поћи за руком да не платите услугу. Покушали сте да пратите суђења топлане са другим корисницима, да се едукујете. Досадили сте и судијама а адвокати Вам се у шали обраћају са „колега“. У ствари Ви сте курсаџија у покушају. Неке спорове сте већ изгубили а и све остале ће те изгубити. Извршитељи ће у принудној наплати ићи дотле да ће, ако буде потребно, продати и стан. Са тог аспекта и јасна је ваша фрустрација. Ви се позивате на Закон о енергетици, о обавези топлане да угради калориметре сваком кориснику итд. Или не разумете или нећете да разумете, инсталација је у обавези купца топлотне енергије. Исто је и са купцем електричне енергије, мора да купи струјомер и разведе инсталацију. Купац воде направи прикључну шахту и купи водомер. И ако нисте знали у зградама колективног становања у топлотне подстанице су 2014 године уграђени калориметри и мери се потрошња зграде. 2013 године усвојена је Одлука о производњи и испоруци топлотне енергије а 2014 год. усвојен је документ који се зове Тарифни систем. За тарифне купце услуга грејања се наплаћује по тарифном ценовнику који се састоји из 2 дела: фиксни и варијабилни. Корисници услуге грејања у зградама колективног становања који немају индивидуалне мераче или делитеље утрошка топлотне енергије услугу плаћају у складу са чл.36 став 5. Одлуке о производњи и испоруци топлотне енергије на територији општине Бајина Башта. По Уредби Владе Републике Србије све топлане су биле у обавези да од 01.07-2015 године пређу на мерење и плаћање топлотне енергије по утрошку. Наша топлана је поступила по Уредби Владе РС. Корисници услуге грејања који хоће да штеде и рационално троше топлотну енергију према реалним потребама или реалним могућностима плаћања, по тарифном систему имају ту могућност. Проблем свакако представљају неизоловани објекти са лошом столаријом и претерана потроња од око 230 KWh/m2 у сезони а препорука Владе РС је да та потрошња не сме прећи 140 KWh/m2 у сезони. Тарифни купци који потроше мање од 140 KWh/m2 у сезони плаћају мање у односу на кориснике који услугу плаћају по м2. Дакле господине Србо размишљајте Ви о индивидуалном мерењу утрошка топлотне енергије, замени столарије и изолацији свог стана. Своје личне фрустрације немојте испољавати критикујући топлану и њеног директора који по Законима, Уредбама и Одлукама савесно раде.

      1. Бивши корисник каже

        Прва ствар, уколико је коментар изнад оставио директор топлане, а делује да јесте, то је онда права катастрофа… Ко му даје за право да на овакав начин износи податке о било ком кориснику грејања, ма ко он био… То је прва ствар у којој директор крши Закон… Друга ствар, топлана апсолутно не поступа по Закону, јер се мерење утрошка за одређене кориснике и даље врши по квадратури а не по утрошку, ако се већ директор држи Закона, како сам каже… Трећа ствар, у директор каже да ће сви, па и искључени коринсци, морати да плаћају грејање… Е па директоре, молим одговор на следеће питње: искључио сам се са ваше мреже пре 3 године, трајно, и о томе потписао Уговор са топланом… По Уговору нисам у обавези да плаћам било какву надокнаду јер грејање не користим… Кроз мој стан пролазе цеви, па сам због тога у обавези да, ако евентуалмо желим поново да се прикључим, морам платити пуну цену новог прикључка… У међувремену сам уложио доста новца и сада се грејем на пелет… Како директор мисли да ме натера да платим услугу коју не користим? Што се мене тиче цеви можете да изолујете, склониоте или шта год… Друго, како директро мисли да натера било кога да плати услугу коју не жели да користи? Моје Уставно право је да нешто не желим да користим и да то наравно не желим да плаћам… Ето писмени директоре, ако можете да одговорите, био бих захвалан…

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена