ОД ДАНАС НЕМА ЧЕКАЊА НА ШАЛТЕРИМА: Нема више тражења крштеница, извода, потврда

0 596
Заборавите бесомучно шетање од шалтера до шалтера, чекање у редовима, губљење живаца и пара, само да бисте доказали да сте рођени. Више вам неће говорити „донесите извод не старији од шест месеци!“. Према Закону о општем управном поступку државна управа од 8. јуна неће смети да приликом издавања докумената од грађана тражи податке које већ има у службеним евиденцијама.
Чекање у реду
Данас на снагу ступа нови Закон о општем управном поступку, по коме државни одгани више не смеју да траже грађанима податке и документацију коју већ имају у својој евиденцији као што су крштеница, нови извод из матичне књиге венчаних, потврда о држављанству или пребивалишту.То практично значи да ћете убудуће „без папира“моћи да добијете једнократну помоћ и дечији додатак или да поставите апарат за продају кокица, безалкохолног пића или сладоледа. Службеници су од сада дужни да вам прибаве све, и то потпуно бесплатно!

– Обавеза службеника свих општинских и градских управа биће да размењују податке из службених евиденција, а сви подаци биће прибављени на начин који одговара државним органима „електронским путем“, „пешке“, факсом… Убудуће ће родитељима да би добили дечији додатак запослени у управама из службених база прибављати изводе из матичних књига рођених за сву децу у породици, уверење о држављанству за онога ко подноси захтев, потврду о приходима у последња три месеца подношења захтева за сваког члана домаћинства који остварује приходе – саопштено је из Министарства државне управе и локалне самоуправе, а слична процедура важи и за добијање једнократне новчане помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена