На Илиндан откривање споменика у Бачевцима

0 798

plakatУ уторак, 02. августа, у Бачевцима ће бити свечано откривен споменик ратницима и жртвама села Стрмова погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године. На Илиндан ће у јутарњим часовима бити одржана и свечана литургија поводом 80 година од освештавања цркве Светог пророка Илије у Бачевцима.

Изградња споменика је у организацији Завичајног удружења Стрмово из Бачеваца започела поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата. Радови су били успорени због временских неприлика и ванредног стања 2014. године али је уз велико учешће локалне самопуправе и јавних предузећа споменик приведен крају. У склопу изградње споменика уређен је и плато испред старе школе у Бачевцима а остало је још да поставе стубићи и ланци око зелене површине и да се у врх споменика уграде грбови Србије.

На споменику је уписано 156 имена изгинулих и умрлих ратника, 33 цивилне жртве и 7 цивила интернираца умрлих у логорима Угарске и Аустрије. Стрмово је једно од места које је процентуално изгубило највећи број становника у вихору Првог светског рата.

„Изузетно нам је задовољство да сутра можемо и званично извршити освештавање и откривање споменика и коначно после сто година одужити се нашим прецима за жртве које су поднели за слободу. Желим да нагласим да и поред свих напора чланова удружења овај споменик не би могао бити завршен без огромне помоћи локалне самоуправе па ћемо сутра искористити прилику да уручимо признања институцијама и појединцима који су највише допринели реализацији овог подухвата. Свакако као највеће донаторе за изградњу споменика у првом плану морамо истаћи Општину Бајина Башта, Национални парк Тара, Дринско-Лимске Хидроелектране и Дирекцију за изградњу Бајина Башта. Поред тога неизмерну захвалност дугујемо и архитекти Владиславу Т. Лалицком који је без накнаде урадио пројекат споменика у Бачевцима.“ – каже Синиша Спасојевић, потпредседник Завичајног удружења. Спасојевић каже да се у име Удружења као носиоца активности око изградње споменика захваљује и свим другим предузећима и појединцима који су на било који начин допринели да се изгради овај споменик.

Церемонија откривања споменика почиње у 11 часова а споменик ће открити председница  Скупштине општине Бајина Башта Весна Ђурић. Свештеници ће затим извршити освештавање споменика и обавити опело за све ратнике и цивилне жртве чија су имена уписана на споменику. После освештавања предвиђен је културно-уметнички програм на платоу поред споменика.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена