Јеремић одбио да буде заменик Гутереша и одустане од трке

0 536

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић није прихватио компромис по којем би постао заменик генералног секретара УН у замену за повлачење из “трке” за наследника Бан Ки Муна на челу светске организације, сазнаје Данас.

Вук Јеремић
Према речима наших саговорника, када би Јеремић пристао да се повуче, на тај начин био би отворен простор првопласираном Гутерешу да заузме место првог човека УН.

”Оваква понуда требало би да представља компромисно решење унутар СБ УН, којим би се донекле уважио принцип регионалне ротације, јер би Јеремић као најбоље пласирани источноевропски кандидат добио место другог човека УН-а. Будући да је Јеремић одбио овакву понуду, очекује се да ће поједине сталне чланице СБ УН снажно лобирати у наредном кругу гласања, које се одржава сутра, за друге кандидате из источне Европе којима би ова понуда била прихватљива”, кажу исти извори.

У Центру за међународну сарадњу и одрживи развој, који предводи Јеремић нису желели да коментаришу сазнања Данаса.

Подсетимо, у СБ УН досад је одржано пет рунди неформалног гласања за новог генералног секретара Уједињених нација, а Вук Јеремић је другопласирани, што се сматра изузетним успехом, будући да кандидат Србије на почетку процеса избора није словио за фаворита, и да се у само трку укључио доста касно. У сутрашњем кругу гласања сталне чланице СБ УН гласаће на картонима у боји. Очекује се да ће до краја октобра бити одржана још једна рунда таквог гласања, јер ће током новембра процес избора бити суштински завршен. Мандат Бан Ки Муна на челу УН завршава се 1. јануара 2017.

Константан пласман

Након петог круга гласања, одржаног прошле седмице, Јеремић је изјавио да ће кампању наставити као први међу кандидатима из источноевропских земаља. “Пети круг гласања у Савету безбедности потврдио је да се константно рангирамо при самом врху листе кандидата, овај пут се налазимо на другом месту“, навео је Јеремић у изјави достављеној медијима.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена