Ужички крај жели да побољша привредну сарадњу са Русијом

0 437

Упркос причама да је трговински рат Русије са Европском унијом велика шанса Србије, прошле године у односу на 2014.  спољнотрговинска размена са том државом опала је за око 30 одсто. Да ли отварање канцеларија за сарадњу са Русијом може да подстакне трговину. У ужичком крају отворене су две.

Фото: Н1
Фото: Н1

Руска Федерација је једна од малобројних земаља са којом Златиборски округ има константан дефицит у спољнотрговинској размени. Увоз робе из Русије је четри пута већи од извоза, а управо у Златиборском округу постоје једине две канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом.

Прва је пре девет месеци, под покровитељством општине Чајетина, отворена на Златибору. Њени највећи досадашњи резултати су повећан број гостију из Русије.

„Што се тиче извоза на тржиште Руске Федерације за сада су постигнути скромни ефекти. Проблем је количина робе коју имамо. Веома је тешко убедити произвођаче да се уједине и стандардизују производе и унапреде производњу“, каже председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Неколико ужичких компанија попут ваљаоница алуминијума и бакра, Јединства и Путева, већ годинама успешно ради на руском тржишту. Њима канцеларија није преко потребна за побољшање привредних односа.

Ипак, пре месец дана и у Ужицу је, под окриљем града, отворена Канцеларија за сарадњу са Руском Федерацијом. Питање економске оправданости отворило је и питање политичке мотивисаности .

„Политика увек има везе са битним одлукама. Као контра питање ја бих поставио колики је утицај канцеларија за сарадњу са ЕУ, које су отворене у скоро свим локалним управама у Србији“, каже члан Градског већа Ужица из ДСС-а Бранко Гавриловић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић је и потпредседник Српске народне партије која је, по његовим речима, ушла у предизборну коалицију са СНС-ом, због обећања о оснивању националне канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом.

„Ако немате подршку Владе, ви не можете очекивати неке озбиљније резултате“, наглашава Стаматовић.

Руско тржиште је пожељна дестинација али, уверили су се и Чајетинци, да би се нешто извезло мора се пре тога произвести.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена