РОГАЧИЦА: Акција добровољног давања крви

0 621

Полицијска станица Бајина Башта заједно са Српском православном црквом у Рогачици организује акцију добровољног давања крви. Акција се организује у четвртак, 14. септембра, у порти цркве Вазнесења Господњег у Рогачици у времену од 10 до 15 часова.

Организатори позивају све добровољне даваоце крви да узму учешће у овој хуманој акцији.

Давање крви

Подсећамо да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака 3 месеца, а жене свака 4 месеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Сваки давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис. Сам процес уобичајеног давања крви у просеку траје 8 – 10 минута.
ДАВАЊЕ КРВИ ЈЕ КОРИСНО
  • Давање крви је корисно сем за болеснике, који примају трансфузију крви и за даваоце крви јер даје осећај задовољства да је спасен или побољшали квалитет живота најмање једној особи, а најчешће бар 3 и више, јер се из дате јединице крви припреме (одвоје) и еритроцити, плазма и тромбоцити који се као такви могу применити онима којима су потребни.
  • Лекарским прегледом се проверава здравље као и оријентациона крвна слика
  • Костна срж се стимулише да производи нове, младе крвне ћелије.
  • Побољшава се циркулација и смањује ризик од инфаркта миокарда код мушкараца који дају крв 2-3 пута годишње као и код жена у менопаузи
Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена