НАФТА У СВЕТУ НИКАД ЈЕФТИНИЈА: Србија посебна прича!

1 536

Цена сирове нафте на светском тржишту је на историјском минимуму и наставља да пада, али се у Србији појефтињење горива очекује тек у марту и то за највише три динара. Готово у свим земљама у окружењу цене горива падају. Словенци су јуче кориговали цене, а апсолутни рекордер је БиХ, где се литар бензина однедавно продаје за 0,77 евроценти.

бензин

У Србији, међутим, промена нема, иако је цена сирове нафте на светском тржишту у односу на почетак године са 35,6 пала на 31,1 долар по барелу. Основни разлог за то је, како каже Милан Ракић из Удружења нафташа Србије, повећање државног захватања.

– Потенцијални пад цена горива неутралисан је повећањем акцизе. Проблем је што државни намети у малопродајној цени горива учествују са преко 50 одсто. Цена сирове нафте на светској берзи чини тек једну трећину, а то значи да свако појефтињење на светском тржишту може да се одрази само на тај мањи део. Зато се у Србији може очекивати пад цене за највише три динара – објашњава Ракић за “Блиц”.

Нове ценовнике не треба очекивати пре марта, јер се промене на светском тржишту код нас осете са одложеним дејством од 30 до 60 дана. У свету се очекује даљи пад цене нафте, посебно са уласком нафте из Ирана, којем су укинуте санкције. Стручњаци процењују да би цена могла да падне и на 20 долара по барелу.

– У том случају би гориво код нас могло да појефтини и до десет динара – каже Ракић.

Становници пограничних места у Србији гориво купују у БиХ јер разлика у цени није мала. За 10 евра у Србији може да се купи 9,5 литара бензина, а у Босни чак 13 литара.

– Целом дужином Дрине са наше стране готово да нема бензинске станице. Цео промет се пребацио преко границе. Проблем ће настати ако крене шверц – каже за “Блиц” Борисав Татић из Удружења бензинских станица.

У том случају на губитку ће бити и држава, која преко акцизе пуни буџет. Због мањих прихода од очекиваних држава је и повећала акцизе од 1. јануара 2016.

– Смањен је промет горива и држава је због тога приходовала мање пара. Начин да надоместе губитак био је повећање акцизе. Додатни терет је и то што држава на намет наплаћује ПДВ. Зато нема простора за веће појефтињење – каже за “Блиц” Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

Из Министарства финансија, које је надлежно за акцизе, јуче није стигао одговор на питање када ће и да ли ће се разматрати смањење овог државног намета.

Где купујете гориво?

– Мирослав Васиљевић

По бензин увек идем у БиХ јер је тамо јефтинији. Литар је 1,59 КМ, што је мање од евра, а у Лозници 129 динара. На 30 литара, разлика је већа од хиљаду динара.

– Андрија Вилчек

Користим ЕУ дизел и углавном се горивом снабдевам на другој обали Дрине, у БиХ. Литар је 1,49 конвертибилних марака (КМ), па је уштеда од 37 динара у односу на Лозницу знатна. Одмах поред граничног прелаза су две бензинске пумпе, а на 500 метара према Бијељини је још једна, тако да нису гужве.

– Небојша Трифуновић

Преко Дрине је гас (ТНГ) 0,64 КМ, што је око 40 динара, а код нас је скоро 70 динара. Рачуница је проста и не чуди што се по гориво иде на другу обалу.

Бесплатна нафта у САД

Нафта у америчкој држави Северна Дакота ових дана се на бензинским пумпама точила бесплатно, а врхунац ове за нас незамисливе ситуације био је моменат када је један купац чак тражио од продавца да му доплати 0,5 долара по барелу зато што је куповао код њега.

Реч је иначе о нафти лошијег квалитета која се 2015. продавала за 13,5 долара за барел.

Извор: Блиц

1 коментар
  1. Dizelas каже

    Na Skelanima litar euro dizel 4 kosta 101 din!

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена