Изложба фотографија и цртежа традиционалног градитељства „Последњи чувари Подриња“

0 2

14. фебруара у 19 часова у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти биће отворена изложба фотографија и цртежа традиционалног градитељства, под називом „Последњи чувари Подриња“. Аутор изложбе је Драгиша Милосављевић, историчар уметности из Ужицa.

На слици: Леонтијевића кућа, Оклетац Фото: Промо
На слици: Леонтијевића кућа, Оклетац Фото: Промо

На изложби ће бити представљене фотографије кућа, зграда, магаза и колиба у селима из Подриња, територије која обухвата део Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, али и део подручја Црне Горе. Велики број споменика традиционалног градитељства нестаје под утицајем зуба времена, што ову изложбу чини још привлачнијом за публику, јер како каже сам аутор: „Они чувају пејзаже, последње изданке једног другог времена и живота који се одвијао у селима Подриња“.

На слици: Кућа породице Савић-Јездић, Бесеровина
На слици: Кућа породице Савић-Јездић, Бесеровина Фото: Промо

Најзначајнији допринос посебном градитељском изразу карактеристичном за област Подриња, свакако су дали Осaћански неимари. Ови нарочити мајстори, иако су изградили на хиљаде дрвених кућа у Босни и Србији, на стотине цркава брвнара, а касније и џамија, остали су анонимни и о њима се, изузев ретких примера и записа на таваницама тремова и вратима храмова, врло мало зна.

Изложбу прати каталог, а аутор се нада и монографији под истим називом „Последњи чувари Подриња“.

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена