Завршен Башта фест

0 248

Доделом награда најбољим ствараоцима, затворен је трећи Фестивал краткометражног играног филма „Башта фест“, у Бајиној Башти. Невелик буџетом, али богат квалитетом, овај фестивал, по речима председника жирија, редитеља Мише Радивојевића, да спада у ред оних који у својим гнездима ауторског филма, крију главне филмске тајне.

13438823_404058213097820_2395688040270704083_n

Двадесет четири филма, са разних крајева света – од Србије, до Русије, Аргентине и Тајланда, приказани су Бајинобаштанима на фестивалу који пре свега промовише младе домаће и интернационалне ауторе, истичући кратке филмове са аутентичним глумачким остварењима.

Иако у основи окренут младима, фестивал је читаву Башту дигао на ноге, доказао да на комерцијализацију не пристаје, а да је децентријализација у култури итекако могућа.

„Био сам на разним фестивалима, и ово је свакако, једно велико освежење, један фестивал који одише једном другачијом енергијом, некако новом, снажном егергијом, заиста сам се изненадио  квалилтетом филмова“, каже Дамјан Радовановић, директор фотографије.

„Фестивал искључиво почива на ентузијазму и зато је чист, искрен и сви људи који су око њега се труде да те вредности бескомпромисно очувају.То се потврдјује сваким даном и ја мислим да је изузетно важно да се овај фестивал настави, одржава и сачува“, каже Мина Ђукић, филмска редитељка, чланица жирија.

И ове године, фестивал је имао своје радионице, за оне најмлађе, који полако улазе у свет филма.

„Мислим да је радионица веома важна за њих да продју тај креативни процес стварања филма,а и да би осетили тимски рад и осетили истовремено и појединачне одговорности и заједнички труд“, каже Маша Сеничић, координатор за едукативни програм Фестивала.

За кратко време овај фестивал је стекао популарност,  и то не само међу младим филмаџијама. Постао је један од најважнијих догађаја у Бајиној Башти и одлична промоција и вароши крај Дрине и читавог краја.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена