ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА: Тужна судбина Милке – Душанке Крсмановић

0 473

Пре 74 године, 9. и 10. априла 1942. године одиграо се егзодус српског народа из Источне Босне, када је у познатој бежанију на територију Рачанског среза стигао велики број избеглица. Највише их је прешло у Заовинама (око 5 хиљада) и Бачевцима (преко 3 хиљаде). Тим поводом из књиге Митра Јосиповића „Стрмово село поред Дрине“, која ових дана излази из штампе, преносимо потресну причу о девојчици остављеној у Бачевачком пољу.

Стрмовци и Бачевчани се још сећају глувонеме жене која се свакодневно кретала, од куће у центру Бачеваца, до економског дела домаћинства у пољу. Подсећала их је на догађај из 1942. године, о коме се мало писало и говорило у државним институцијама. Тада је, после одласка збега српских избеглица из Босне, у кошари Саве Стефановића, на месту званом Станојевац, у Бачевачком пољу, пронађена остављена двогодишња девојчица, занемела од плача. Велизар Перишић, који је пронашао девојчицу, однео је тадашњем председнику Општине стрмовске Вукадину Срећковићу, а овај предао Андрији Николићу и његовој супризи Иконији на чување. Како јој нису знали ни порекло ни име, назвали су је Милка. После рата за њу није било места у дечијим домовима и државним установама, па је у породици Николић остала до краја живота; 3.10. 2012.године.

Душанка Крсмановић

Тек око 1970. године утврђен је њен идентитет. Звала се Душанка Крсмановић, рођена 15.06.1940. године у месту Копривно, општина Власеница, Босна и Херцеговина, од мајке Руже и оца Славољуба. Мајку су јој заклале усташе пре него што je стиглa на Дрину. Преко Дрине је превела тетка и оставила у Бачевачком пољу, а она се вратила на Дрину по своју децу. Отац Славољуб је погинуо 1944. године као борац Народноослободилачке војске.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена