БАЈИНА БАШТА: „Цар Лазар и кнегиња Милица“ у оквиру Дана Раче

0 800

Дани Раче представаУ оквиру програма 22. Духовних свечаности Дани Раче украј Дрине у четвртак, 13. октобра, од 20 часова у биоскопу у Бајиној Башти одиграће се позоришна представа „Кнез Лаза и кнегиња Милица“.  Представа „Цар Лазар и кнегиња Милица“ ауторски је пројекат Дубовац Лазара који је настао на основу епске народне поезије.

Представа обухвата период рођења кнеза Лазара, боравак на двору цара Душана, Лазарево венчање са Милицом, као и период у ком је градио цркве и манастире широм земље. Затим припреме за битку, Косовски бој, као и догађаје након боја. Прича се завршава монашењем кнегиње Милице, која живот проводи у манастиру Љубостиња као преподобна мати Евгенија.

У драми су обухваћени преткосовски, косовски и покосовски циклус епских народних песама.  Представа настоји да укаже гледаоцима на најважније моменте и најугледније личности из овог периода српске историје (Кнез Лазар, Милош Обилић, Косовски бој…), али и да их подсети на најлепше стихове народне епске поезије. Реч је о пројекту који публици представља део српске историје и значај културно-историјског наслеђа Србије.

У представи се користи српска етно музика, народна ношња, као и многе други симболи како материјалне, тако и нематеријалне културне баштине.  Поред аутора у представи играју истакнута драмска уметница Злата Нуманагић и младе глумице Ташана Ђорђевић и Марија Каровић.  Кореограф је Ивана Дубовац, музички сарадник Милена Моравчевић а сценограф Уна Шкандро.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена