БАЈИНА БАШТА: Буџет пред одборницима 31. децембра

0 417

Општинско веће Бајине Баште на седници одржаној 24. децембра усвојило је предлог буџета за 2016. годину. На истој седници усвојени су предлози планова и програма јавних предузећа и установа за 2016. годину, одлука о максималном броју запослених у јавном сектору у општини Бајина Башта и о издавању у закуп грађевинског земљишта у јавној својини. Наведена актa ће се разматрати на седници Скупштине општине Бајина Башта која је заказана за 31. децембар.

Општина Бајина Башта

Буџет општине Бајина Башта пројектован је на милијарду динара од чега су изворни приходи буџета 726 милиона а остало су трансфери из буџета Републике и донације и примања из других извора. За програм комуналне делатности из  буџета је издвојено 157 милиона, за развој пољопривреде 20 милиона, за програм путне инфраструктуре 268 милиона, социјална и дечија заштита 45 милиона, за развој спорта и спортске инфраструктуре 33, 5 милиона…

Приликом усвајања плана и програма ЈКП „Дубоко“ из Ужица замерено је што се у току године мењају модели наплате и повећавају цене трансферисаног комуналног отпада што утиче и на рад бајинобаштанског комуналног предузећа. Такође је тражено да Бајина Башта има прописане бенефите због најуспешније селекције отпада коју врши и достављања велике количине сувог отпада у депонију Дубоко.

веће-300x191Бајинобаштанском комуналном предузећу „12. септембар“ већници су поред сугестија везаних за чишћење смећа на Тари и језеру Перућац замерили што и поред ранијих упозорења то предузеће једино наставља да доставља своја акта на латиници. Такође је договорено да се успостави боља координација са депонијом „Дубоко“ и да се са Ужицем покрене питање трошкова чишћења Таре јер Ужице приходује значајна средства по основу боравишне таксе из „Оморике“ а апсолутно не учествује у трошковима одржавања хигијене или изградње путне и комуналне инфраструктуре.

Директор Дирекције за изградњу је образложио план и програм овог предузећа са планираним буџетом од 381 милиона од чега су 67 милиона трансфери од осталих нивоа власти. У 2016. години планиране су инвестиције у улице Краља Милутина, Карађорђеву, Гвоздачку, 12. септембра, Рачанских бораца, Јована Јовановића… Већ су добијена средства од Министарства туризма у износу од 25 милиона за изградњу пута на Калуђерскима Барама Леденице – Манастир. За изградњу канализационе мреже предвиђено је 19 милиона, за електроводове 11 милиона а за изградњу водовода и пројектну документацију по 5 милиона. Већници су између осталог сугерисали Дирекцији да се пронађе решење за набавку нових семафора у центру града је се постојећи често кваре и нису адекватни за безбедно одвијање саобраћаја. 

OV-1Планови и програми осталих јавних предузећа и установа су усвојени уз мање корекције и сугестије чланова Општинског већа. Општинско веће је у складу са одлуком Владе Србије донело акт којим се одређује максималан број  запослених у систему локалне самуправе у Бајиној Башти. Имајући у виду да се број запослених у локалној самоуправи општине Бајина Башта налази у оквиру параметара предвиђених Законом о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору неће бити потребе за рационализацијом броја запослених. Одређен број запослених по одлуци Владе Србије за Бајину Башту износи 279. Општинска управа има 54 запослена, ЈП „12 септембар“ 101, Предшколска установа „Невен“ 59 и ЈП ББ Терм 21 запосленог. Сва остала јавна предузећа и установе имају између 5 и 16 запослених.

Општинско веће је донело одлуку о приступању јавном надметања ради давања земљишта у јавној својини у закуп на одређено време а по програму за постављање привремених објеката.

Дрина Инфо 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена