VOZ „ĆIRO“ OD 15. AVGUSTA SAOBRAĆA OD MOKRE GORE DO VIŠEGRADA: Turistička atrakcija ponovo u pogonu

0 560

Višegrad i Mokra Gora moraju se povezati saobraćajno i turistički, a od 15. avgusta ponovo će krenuti turistički voz „Ćiro“ prugom uskog koloseka do Višegrada, zaključeno je danas na sastanku delegacija Srpske i Srbije u Mokroj Gori.

MOKRA GORA, 31. JULA /SRNA/ – Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić , Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović – vožnja „Šarganskom osmicom“ vozom Ćiro.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je sastanak plod dobre saradnje da se unaprede potencijali s jedne i s druge strane reke Drine.

– Siguran sam da ćemo nakon današnjih zaključaka u narednih 15 dana moći računati da uspostavimo saobraćaj od Mokre Gore do Višegrada. I sa jedne i sa druge strane uložen je trud i značajna finansijska sredstva – naglasio je Ćorić.

On je izjavio novinarima da je razgovarano i o drugim bitnim temama – izgradnji aerodroma u Trebinju, izgradnji brzog puta od Užica prema Kotromanu i da su to kapitalni projekti koji su bitni i za Republiku Srpsku i Srbiju i koji ih spajaju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je ova pruga jedna od najtraktivnijih, te da je cilj da se predivna lepota prirode i železnica dodatno afirmišu sa prijateljima iz Republike Srpske.

– Moramo da povežemo Višegrad i Mokru Goru i saobraćajno i turistički. Dosta smo uradili u prethodnom periodu, investitirali smo oko 10 miliona evra da bi se stvorili uslovi da povežemo Mokru Goru sa Višegradom – istakao je Momirović.

On je naveo da se intenzivno projektuje deo puta od Užica prema Kotromanu.

– Cilj nam je da krenemo da gradimo taj put u narednom periodu. Bez kvalitetne infrastrukture i jačanja ekonomije nema boljeg standarda Republike Srpske i Srbije. Nama treba otvorena ekonomija, slobodan protok ljudi i robe. Uveren sam da ćemo za 15 dana sesti u Višegradu i doći do Mokre Gore – napomenuo je Momirović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo veliki događaj za Višegrad i za Užice.

– Verujem da ćemo u skorije vreme doći do realizacije svega što smo dogovorili na sastanku, a to je da posle više godina `Ćiro` dođe u Višegrad. Očekujemo da zainteresovanost bude velika za vožnju vozom – istakao je Đurević.

On je zahvalio ministrima i organizatorima sastanka i istakao da očekuje da će turisti koji posećuju Mokru Goru preći u Višegrad, a isto tako iz Višegrada u Mokru Goru, s obzirom da Višegrad iz godine u godinu ima sve više turista.

Gradonačelnik Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da će grad Užice dati maksimalnu podršku za sve što je potrebno da ovaj projekat zaživi.

– Tu smo da sarađujemo sa Višegradom na svim ostalim poljima u vezi sa turizmom, a mi smo kao grad svim našim strateškim i planskim dokumentima predvideli da radimo na poboljšanju infrastrukture i nadam se da ćemo uspeti da stvorimo što bolje uslove da mladi ostanu i da Mokra Gora bude selo koje će turisti posećivati u što većem broju – istakla je Radivojevićeva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici „Železnica Srbije“ i „Željeznica Republike Srpske“. Delegacije su nakon sastanka imale organizovanu vožnju „Šarganskom osmicom“ vozom „Ćiro“.

Izvor: Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena