Veterani Srbije i Republike Srpske raširili zastavu preko mosta na Drini

0 424
Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave veterani Srbije i Republike Srpske raširili su danas srpsku zastavu dugu 50 metara preko mosta na Drini Bajina Bašta – Skelani.
Događaj je organizovalo Udruženje veterana 63. padobranske brigade u saradnji sa veteranskim udruženjima iz Republike Srbije i Republike Srpske, a prisustvovalo je oko 120 veterana.

Foto izvor: SRNA

Pevačka grupa “Zvuci sa kamena” iz Novog Sada otpevala je pesme: Trobojka, Padobranska himna, Ovo je Srbija, Tamo daleko…

Predsednik Udruženja veterana 63. Padobranske brigade Vidoje Kovačević kazao je da je ovaj praznik pokazatelj jedinstva srpskog naroda, a da je srpska zastava neokaljana kroz vekove, sačuvana u borbama i da je most na Drini „idealno mesto da se spoji sa braćom iz Republike Srpske“.

„Simbolika je da na današnji dan pošaljemo poruku mira, razumevanja, tolerancije i da naše zastave budu dične i ponosne na junake koji su ih čuvali, a ujedno da se setimo naših stradalih junaka koji su dali živote za  zastavu“, poručio je Kovačević.

Foto izvor: SRNA

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Mile Karanović rekao je da mu je čast što se sa mosta šalje sliku koja pokazuje da “samo sloga Srbina spasava”, a da obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave ima državni značaj i govori o identitetu –  ko smo, šta smo i odakle dolazimo.

“Kralj Petar I uručio je 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, nijedna nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja i govori o časti i hrabrosti srpskog borca što smo kroz istoriju više puta dokazivali”, rekao je Karnović i podsetio na slavu srpskih junaka iz balkanskih i Prvog svetskog rata koji su pod zastavom na današnji dan krenuli u proboj Solunskog fronta.

“Srpska trobojka bila im je značajnija od života, jer je opominjala da sloboda nema cenu, ni alternativu. Barjaktari su ginuli, ali zastave su sačuvane. Zbog svih njih danas obeležavamo ovaj dan”, dodao je Karanović.

On je naveo da je srpska zastava simbol stradanja, ali i da su u njoj „sve naše besmislene podele“.

Rekao je da i takva predstavlja „jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, ali da jesmo različiti“ i da je u tome lepota zajedništva.

“Nema Bosanaca i Srbijanaca, nema prekodrinskih ovih i onih, svi mi činimo jedan častan i ponosan narod. Uz srpsku trobojku ide ponos Mišara, Deligrada, Kumanova, Kolubare, Cera i Kajmakčalana, ali idu i krvave bitke devedesetih i Vukovar, Koridor, Košare… Ide ponos svih žrtava datih za čuvanje slobode, to ne smemo zaboraviti i zato moramo učiti decu i vaspitavati omladinu na idealima jedinstva, zastave i časne slobode”, rekao je Karanović.

General potpukovnik u penziji Miodrag Panić rekao je da je susret na mostu odraz velike želje boračkih organizacija, veterana i ratnih invalida i ima veliku simboliku.

“Po ovim prostorima sada slobodno šetamo i ponosimo se onim što smo učinili za ovaj kraj i ovaj narod, kao što se ponosimo delima naših predaka, jer današnji praznik je nastao u znak sećana na proboj Solunskog fronta, a mi smo potomci tih ratnika i trudimo se da ih ne obrukamo ni u jednom segmentu”, kazao je Panić.

On je dodao da je najvažnija stvar što su se na mostu sreli i izgrlili ljudi koji su nekada bili spremni da daju život za Srbiju.

General u penziji Goran Radosavljević Guri rekao je da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne pravde jedan od najznačajnijih praznika za državu, a pogotovo za veterane koji su se borili za slobodu srpskog naroda bilo gde da se nalazi sa ove ili one strane Drine.

“Drina nije granica, Drina nas samo spaja i daj Bože da se mnogo godina okupljamo i slavimo što smo uspeli da sačuvamo ovaj deo srpskih država”, kazao je Radosavljević.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine, a obeležava se u znak sećanja na probijanje Solunskog fronta 1918. godine i s ciljem osnaživanja jedinstva između srpskog naroda,  ali i jačanja kulta nacionalne zastave.

Izvor: Glas Srpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena