Veče poezije Teodore – Tode Matić Medić u Bajinoj Bašti

0 663

U četvrtak, 6. septembara 2018. godine, u 18 časova, u galeriji Ustanove „Kultura“ održaće se veče poezije Teodore – Tode Matić Medić, Bajinobaštanke koja je svoj radni vek provela u Sidneju, u Australiji, kao slobodni novinar, književnik i letopisac.

U organizaciji Ustanove „Kultura“ i Narodne biblioteke „Miloš Trebinjac“ iz Bajine Bašte, pored predstavljanja rada književnice Teodore Matić Medić, posetioci će imati priliku da poslušaju stihove iz knjiga „Venčanje mojih snova“, „Bol“ i „Kad porastem“ u interpretaciji učenika bajinobaštanske gimnazije „Josif Pančić“.

Foto: Promo
Foto: Promo

TEODORA – TODA MATIĆ MEDIĆ

Prepoznata je kao jedna od najboljih književnika-pesnika srpske Dijaspore, pripadnika prve generacije, poznate širom sveta po svome književnom stvaralaštvu i povezivanju Dijaspore na više kontinenata sa ciljem širenja i očuvanja srpske kulturne baštine.

Rođena je 1945. godine u Bajinoj Bašti, a nakon školovanja u Beogradu, otišla je u Australiju, gde i danas živi u Sidneju i radi kao slobodni novinar, književnik i letopisac.
Poezijom se je počela baviti još od rane mladosti. Pesme objavljuje u otadžbini i novoj domovini. Zastupljena je u preko 100 svetskih antologija širom sveta na srpskom i engleskom jeziku. Osam puta bila je učesnik „Međunarodnih susreta pisaca“ koje organizuje Udruženje književnika Srbije. Radila je iz Sidneja kao izveštač za Radio Beograd (Prvi program) u emisiji „Večeras zajedno“.

Pored klasične poezije u prozi, piše haiku pesme i priče za decu. Objavila je dvanaest knjiga na srpskom jeziku i jednu na engleskom jeziku: NEKO ME IZ DRUGOG VEKA DARIVA (Prosveta, Beograd 1997), U PODNEVIMA SUNCA (Buk Marso, Beograd 1998), U PESMI TE TRAŽIM (Ghosos, Beograd 2001), PRESTO SVETLOSTI (Srbska knjiga, Ruma 2001), ZEMLJA SKRIVENA IZA MORA (Zlatousti, Beograd 2003), BOGINJA SAMOĆE (AS delo, Beograd 2005), IZGUBLJENA LJUBAV (Haiku poezija, Zlatousti, Beograd 2007), OČI MOJE MAJKE (Zlatousti, Beograd 2009), LOVE LOST na engleskom (Zlatousti, Beograd 2009), MAGIČNA PLANETA (Zlatousti Beograd, 2012), BOL (Prosveta, 2016), VENČANJE MOJIH SLOVA (Prosveta, 2016) i KAD PORASTEM (Prosveta, 2018).

Teodora-Toda Matić-Medić jedna je od osnivača i predsednik Udruženja književnika „PROSVETA“ iz Sidneja. Predsednik je Podružnivce Udruženja pisaca „POETA“ Australija, koja je osnovana 2012. godine kao ogranak iz Srbije. Član je Udruženja novinara Srbije, Udruženja pesnika u Australiji i Americi i član je Udruženja književnika Srbije.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena