Užice primer dobre prakse u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti

0 281

Užice je uz Kruševac, primer dobre prakse u Srbiji u sprovođenju mera za unapređenje energetske efikasnosti. Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica je ovim povodom istakao da Užice već duži niz godina ima problem sa aerozagađenjem, naročito u zimskim mesecima, pa se u skladu sa tim Grad aktivnije uključio u rešavanje ovog problema sa merama vezanim za unapređenje kvaliteta vazduha.

„Mere podrške energetskoj efikasnosti su svakako jedan od segmenata u rešavanju ovog krupnog problema koje dugoročno treba da omoguće da udišemo kvalitetniji vazduh u našem gradu“, rekao je Nešić.

„Kada se radi o merama energetske efikasnosti na prvom mestu su mere sufinansiranja preme individualnim stambenim objektima koje Grad sprovodi u poslednje tri godine i za koje je izdvojeno oko 30 miliona dinara za oko 350 korisnika“, rekao je Nešić i dodao da će samo ove godine oko 200 korisnika dobiti sredstva po ovoj meri podrške, koja se odnose na sufinansiranje izrade termoizolacije, zamenu stolarije i nabavku kotlova na energetski prihvatljivija goriva.

„Sa druge strane imamo mere podrške koje je Grad Užice uveo prvi u Srbiji vezane za kolektivno stanovanje, odnosno za stambene zgrade kojih u Užicu ima dosta i za koje Grad izdvaja novac drugu godinu za redom. Tu smo omogućili skupštinama stanara da se prijave i da zavisno od lokacije i tipa zgrade mogu da dobiju prilično velika sredstva i iskoriste jedinstvenu priliku da urede fasade, ne samo energetski već i estetski, a znamo da je po novom zakonu to obaveza stanara“, istakao je Nešić.

Nešić je napomenuo i da Grad Užice sprovodi Program energetske efikasnosti u saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju SCO a koji je finansiran od strane Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove SEKO u određenim javnim objektima, konkretno u Užicu u školama. „Ove godine se radi projektna dokumentacija a iduće godine se očekuje izvođenje radova na sedam objekata obuhvaćenih ovim Programom gde je cela investicija vredna oko 2 miliona evra“, rekao je Nešić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena