Uspostaviti železnički saobraćaj Mokra Gora – Višegrad

0 358

Preduzeća „Željeznice Republike Srpske“ i „Srbija voz“ stvoriće uslove za uspostavljanje železničkog saobraćaja na relaciji Mokra Gora-Višegrad, dogovoreno je na sastanku koji je održan u opštini Višegrad.

Foto izvor: Sajt opštine Višegrad
Foto izvor: Sajt opštine Višegrad

Sastanak je organizovan na inicijativu načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, sa ciljem da turistički voz na uskokolosečnoj pruzi saobraća jednom ili dva puta sedmično.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da će realizacijom zadataka u sledećoj turističkoj sezoni početi ovo saobraćanje.

„Sve aktivnosti zahtevaju više vremena, tako da konačnu realizaciju projekta možemo očekivati sledeće godine“, istakla je Todorovićeva.

\

Šef Sekcije za saobraćajno-komercijalne poslove „Srbija voza“ Željko Špijunović izrazio je zadovoljstvo ovim sastankom.

„Napravili smo dogovore i očekujemo da naredne sezone budemo aktivniji na pruzi Višegrad-Mokra Gora. Sve je veći broj stranih ali i domaćih turista koji imaju želju da posete i Mokru Goru i Višegrad i dalje da putuju brodom do Bajine Bašte, a mi smo srećni što smo deo tog tima“, istakao je Špijunović.

On je naglasio da je obaveza „Srbija voza“ da obezbedi dovoljan broj vagona i osoblja koje će raditi.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Željeznica Republike Srpske“ Zoran Ilinčić rekao je da je cilj sastanka bio da se iznađu mogućnost da se što pre aktivira putnički saobraćaj na relaciji od Višegrada do Mokre Gore i obratno.

„`Željeznice Republike Srpske` imaju 19 kilometara pruge koja se nalazi na području Višegrada i vršimo njeno redovno održavanje. Mislim da smo na vreme počeli razgovore kao pripremu za narednu turističku sezonu. Cilj je da počnemo sa aktivnostima, a naša obaveza je da pokušamo obezbediti tri putnička vagona za uskokolosečnu prugu i da ona budu spremna za narednu sezonu“, naveo je Ilinčić.

Pruga od Mokre Gore do Dobruna osposobljena je za saobraćaj 2006. godine, a od Mokre Gore do Višegrada 2010. godine, ali su u prethodnom periodu popularnim „Ćirom“ na ovoj relaciji putovale samo organizovane grupe turista.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena