U ponoć počinje Pravoslavna nova godina

0 365

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu. Ove crkve sutra, 14. januara po gregorijanskom, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obeležavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Pravoslavna Nova Godina

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspešnu i blagoslovenu Novu godinu.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine pre nove ere i on se koristio  u celoj Evropi do XVI veka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan. Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Gregorijanski kalendar je kod nas uveden 10. januara 1919. godine u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca ali samo za svetovnu upotrebu (administrativnu i državnu).

Treba podsetiti i na stari srpski kalendar u kojem Nova godina počinje početkom aprila i koji broji vreme od biblijskog velikog potopa. Reč je o jednom od najstarijih kalendara poznatih u ljudskoj istoriji. Po njemu, godine su se brojale od „postanka sveta 1. septembra 5508. godine pre rođenja Isusa“. Ovaj kalendar je bio u zvaničnoj upotrebi kod Srba sve do 19. veka. Do tada, svi dokumenti, nadgrobni spomenici, povelje, današnji spomenici kulture, zapisi i slično vremenski su određivani prema njemu.

Najupečatljiviji dokaz je natpis na kuli na Smederevskoj tvrđavi dok se datumi datirani po starom srpskom kalendaru mogu naći na brojnim dokumentima iz srednjeg veka a tako je datiran i najvažniji srpski srednjovekovni pravni akt – Dušanov Zakonik. Na kuli na Smederevskoj tvrđavi piše da je sazidana 6938. godine. Zapisi onovremenih istoričara navode da se Kosovska bitka odigrala 6897. godine. Po tom kalendaru,u aprilu ove godine, nastupiće 7529 godina.

U Republici Srspkoj sutra je neradni dan za sve republičke organe i organizacije, jedinice lokalne samouprave i javna preduzeća.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena