Tragom jednakih mogućnosti

0 49

U okviru projekta Tragom jednakih mogućnosti neformalna grupa Aktiv defektologa realizovala je aktivnosti koje su za cilj imale jačanje društvene solidarnosti i prihvatanje osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju i autizmom kroz kampanju građanskog Aktiv defektologaaktivizma. Pored osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju i autizmom, uključeni su i članovi njihovih porodica kao i građani.

Kroz aktivnost Dan otvorenih vrata tokom koje su zvanični predstavnici lokalnih institucija bili u poseti dnevnom boravku postignuti su značajni rezultati. Institucije lokalne samouprave su zainteresovane i delotvornije po pitanju osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju i autizmom u našoj lokalnoj zajednici. Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje su uvideli šta sve osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju i autizmom mogu da rade kao i koliki je značaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Tokom posete Centra za socijalni rad razgovaralo se o značaju usluga socijalne zaštite, o očuvanju postojećih i razvijanju novih usluga socijalne zaštite a sa direktorima škola o važnosti međusobne saradnje.

U okviru aktivnosti Dan otvorene sredine, uključeni su i predstavnici Kancelarije za mlade. Oni su zajedno sa korisnicima dnevnog boravka odlazili u lokalne kafiće i restorane i provodili vreme u prijatnoj atmosferi i druženju. Primećen je porast samopouzdanja i samostalnosti osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju i autizmom u ovim situacijama. Lakše stupaju u kontakt sa svojim vršnjacima, upuštaju se u razgovore i slobodni su da zatraže pomoć od njih. Volonteri su bili zainteresovani za ovu aktivnost, kao i za sve druge aktivnosti koje su predviđene projektom. U saradnji sa volonterima organizovani su i „odlasci u otvorenu sredinu“ tokom kojih smo bili u poseti biblioteci. Pored biblioteke, članovi Planinarskog i Izviđačkog kluba organizovali su pešačke ture koje su bile prilagođene mogućnostima i sposobnostima osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju i autizmom.

Završna aktivnost projekta bio je Dan osoba sa autizmom . Na ovaj događaj su pozvani svi predstavnici koji su na bilo koji način uzeli učešće na ovom projektu kao i donatori. Tokom posete, gosti su odgledali film  koji je predviđen ovim projektom na temu Ja imam autizam-budi dobar prema mojoj mami. Nakon toga, stručni radnici dnevnog boravka i korisnici su upoznali goste sa nekim od svojih radova kao što su nakit, ukrasne sveće i čestitke. Uručene su zahvalnice svim prisutnim gostima. Svi prisutni gosti, zajedno sa korisnicima su na delu dvorišne pozide ostavili trag svoje šake kao simbol zajedništva.

Naši korisnici i sugrađani su ispoljili pozitivne emocije i stavove o aktivnostima u kojima učestvuju. Pokazali su snažnu inicijativu kada je u pitanju odziv i uključivanje u planirane programske aktivnosti. Sve naše aktivnosti, koje su bile predstavljene u vidu priloga, info članaka i emisija imale su značajan broj pregleda čime smo na neki način još više uključili širu društvenu zajednicu.

Aktiv defektologa

Neformalna grupa Aktiv defektologa realizovala je ove aktivnosti u okviru projekta Podrška građanskom aktivizmu u zajednici koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovodi British Council i Trag fondacija.

Izrečeni stavovi ne moraju nužno odražavati zvaničnu politiku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

SR RGB - za web

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena