Sutra se obeležava Dan opštine Bajina Bašta

0 1.180

Svečanom sednicom Skupštine opštine Bajina Bašta, kulturno umetničkim programom i dodelom priznanja najuspešnijim učenicima,  najzaslužnijim pojedincima i kompanijama iz oblasti privrede, turizma, kulture, poljoprivrede i javnog života biće sutra (25. jul) obeležen Dan opštine Bajina Bašta.

Bajina Bašta

Dan opštine Bajina Bašta se obeležava u sećanje na 12. jul 1858. godine (po starom kalendaru) kada je Karađorđev sin i tadašnji vladajući srpski knez Aleksandar Karađorđević izdao rešenje o osnivanju varošice. Na taj dan formalno je osnovana Bajina Bašta kao moderno gradsko naselje a dotadašnje sresko sedište premešteno iz Rogačice u Bajinu Baštu. Od tada pa sve do danas, na desnoj obali Drine, u podnožju planine Tare, smešten je centar opštine.

Knez Aleksandar Karađorđević
Knez Aleksandar Karađorđević

Prostor Bajina Bašta je naseljen neprekidno poslednjih 7000 godina. Najstarije dosada poznato naselje potiče iz perioda Starčevačke kulture ranog neolita. Naselje je u nauci poznato kao Kremenilo i nalazi se u današnjoj Višesavi udaljeno 2.5 km od samoga centra Bajine Bašte.

Mnoge velike kulture su na ovim prostorima ostavile tragove neolita, rimske žrtvenike i nekropole. Nemanjićki manastir Rača iz XIII veka gde je funkcionisala čuvena prepisivačka škola, srednjevekovni zamak Solotnik, crkva brvnara u Dubu iz 1792. i srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci koji se nalaze na UNESCO listi su samo deo srpske kulturne baštine koja se nalazi u ovom kraju.

Ukaz kneza Aleksandra o osnivanju Bajine Bašte
Ukaz kneza Aleksandra o osnivanju Bajine Bašte

Bajina Bašta danas je simpatični gradić sa oko 14 000 stanovnika koji leži u podnožju planinske lepotice Tare i u zagrljaju najlepše srpske reke Drine. Opština Bajina Bašta obuhvata površinu od preko 670 km2 sa 37 naselja u kojim živi oko 26 000 stanovnika a na svojoj teritoriji poseduje izuzetne prirodne i kulturne vrednosti koje je čine pravim biserom srpskog turizma.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena