Srebrenica: U Guberu će biti izgrađen specijalizovani zdravstveni centar

0 656

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković danas su u Srebrenici najavili izgradnju specijalne zdravstvene ustanove za lečenje lekovitom vodom iz Gubera, koja će biti u državnom vlasništvu, a u sastavu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Miroslav Zotović“ iz Banjaluke.

Izvor: SRNA

Dodik je rekao da je loša privatizacija dovela do toga da srebrenička Banja „Guber“ godinama ne radi i da je Vlada Republike Srpske donela odluku da se ovaj prirodni kapacitet privede nameni i počne koristiti u zdravstvene svrhe.

On je napomenuo da će ovo biti državno vlasništvo i da privatnici neće moći da mešetare sa ovim prirodnim dobrom, kao što je činjeno.

– Izražavam zadovoljstvo što su se konačno stvorili uslovi da se ide dalje. To je već odlučeno i treba da se isfinansira putem sredstava Vlade Republike Srpske i da se osposobi ova bolnica, odnosno javna ustanova – istakao je Dodik.

On očekuje da će sve biti završeno za maksimalno dve godine, što zavisi i od sudskih sporova i eventualnih mogućih žalbi na ove procese.

Dodik je čestitao načelniku opštine Mladenu Grujičiću na ispoštovanoj dinamici, svesni na kakve se sve probleme i opstrukcije nailazilo u pravosuđu vezano za ovaj problem.

Radovan Višković rekao je da je u procesu privatizacije napravljena jedna greška, za čiju ispravku je trebalo nekoliko godina.

– Angažovali smo Institut „Miroslav Zotović“ iz Banjaluke. Vlada je donela odluku da se u Srebrenici formira javna zdravstvena ustanova-specijalna bolnica „Banja Guber“ – rekao je Višković.

Višković je istakao da je Guber „lek“, jer je ovo jedinstven kapacitet u Evropi i očekuje da će za godinu dana biti otvoreni prvi kapaciteti te ustanove na dobrobit ljudi koji ovde žive.

On je pojasnio da će ovu ustanovu graditi sa Institutom „Miroslav Zotović“, da će biti u državnom vlasništvu i predviđa da će ova banja doprineti razvoju Srebrenice, ali i širem području.

Direktor Instituta „Miroslav Zotović“ Goran Talić rekao je da voda iz Gubera ima lekovita svojstva bolja od medikamenata koji se koriste za lečenje anemije i nekih drugih obolenja.

On je istakao da Srebrenica ima dugu tradiciju u zdravstvenom turizmu i očekuje da će kroz ovu inicijativu vratiti taj ugled Srebrenici.

Načelnik opštine Mladen Grujičić izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa opštinskog rukovodstva naišla na podršku i što se pristupilo izradi elaborata koji garantuje opravdanost investiranja i izgradnje specijalne ustanove „Banja Guber“.

Dodik koji je lider SNSD-a i Višković, potpredsednik ove stranke, danas su razgovarali sa predstavnicima Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ koju čine sve srpske političke partije iz ovog mesta koje podržavaju zajedničkog kandidata za načelnika opštine Mladena Grujičić.

Izvor: SRNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena